Som nogle af de allerførste i Danmark blev ansatte på afdelingen for diabetesforskning på Herlev og Gentofte Hospital vaccineret mod coronavirus.

Nærmere bestemt mellem jul og nytår. Altså lige efter regeringens vaccineplan rullede ud 27. december.

Det er stik mod retningslinjerne og vaccineplanen, hvor de ældre og særligt udsatte kommer først i køen. I hvert fald hvis du spørger flere af de sundhedsordførere, som nu kritiserer afdelingen:

»Det er noget af det tarveligste, jeg har hørt. Når jeg hører, at de er blevet vaccineret som nogle af de første, så er det virkelig bekymrende. De har taget vaccinerne fra dem, som rigtig skulle have haft dem,« siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Hvilket sundhedspersonale der så må vaccineres, fremgår af Sundhedsstyrelsens dokument over afgrænsning af målgruppe 4, som sundhedspersonale også bliver kaldt, netop fordi nogle andre grupper skal vaccineres først.

I dokumentet lyder det blandt andet, at den vaccinerede målgruppe omfatter personale med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion, der er svær at erstatte.

»De falder ikke ind i kategorien af sundhedspersonale, der skal vaccineres. En diabetesforsker er ikke en kritisk funktion,« siger Liselott Blix.

I dokumentet fremgår det også, at der skal være helt særlige årsager til at vaccinere sundhedspersonale, da de tilbydes vaccine før ældre personer og personer, der er i øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes.

»Retningslinjerne står ikke til fortolkning. Det står soleklart. Den prioritering, som Sundhedsstyrelsen har lavet, er ikke tilfældig, det er for at sikre de svage og de sårbare,« siger Per Larsen, De Konservatives sundhedsordfører.

På afdelingen, som officielt hedder Center for Clinical and Metabolic Research, arbejder der i alt 48 medarbejdere, hvoraf de fleste er blevet vaccineret. Den største andel af de ansatte består primært af ph.d.-studerende læger. De har i perioder af coronapandemien kunnet arbejde hjemme, da de ikke altid har patientkontakt. Derudover har nogle af de ansatte været en del af coronaberedskabet. Hvor mange der er tale om, ved hospitalet ikke.

Men hvorom alting er, er de vaccineret i deres virke som diabetesforskere. Hvilket ifølge Liselott Blixt udgør et problem:

»Har de en kritisk funktion et andet sted, skal de vaccineres i det regi – ikke under diabetesforskningsafdelingen. Det er dybt kritisabelt,« siger Liselott Blix.

I knap en uge har B.T. været i kontakt med Herlev og Gentofte Hospital, men selvom der ikke er blevet sat en tidsfrist, har de ikke ønsket at stille op til interview. De har dog sendt et skriftligt svar, som kan læses i faktaboksen ovenfor.

Derudover har de oplyst, at 'der i opstarten (ved juletid) var sat en leverance af vacciner i udsigt, der betød, at afdelingsledelsen ikke overvejede at prioritere skarpt i forhold til, om nogle medarbejdere evt. ikke skulle vaccineres'.

Det er dog ikke en forklaring, som Per Larsen ser megen mening i:

»Fakta er bare, at der er for få vacciner, og det har altid været sådan. Det er ikke et argument, som kan bruges. Det er en klar omgåelse af retningslinjerne. Det er slet ikke i orden.«

Ifølge Liselott Blixt er det så alvorlig en sag og desværre ikke den første af slagsen, hun har hørt, at hun nu har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd og mener, det skal have konsekvenser:

»Vi vil gerne finde ud af, hvor mange vacciner der er blevet givet til de forkerte. De skal ikke fyres, for det har vi ikke hænder til, men det burde udløse en stor bøde. En bøde af en vis størrelse, som kan mærkes. Simpelthen, fordi de har taget en vaccine fra de svageste borgere.«