Yamma Ahamadzai var alene på arbejde på opholdsstedet Ørbækskilde i Veddinge, da han blev brutalt myrdet af en af stedets beboere.

En 19-årig beboer, der er sigtet for at stukket Yamma Ahamadzai ihjel, skulle op til mordet have råbt og skreget og kastet rundt med stole. Hele optrinnet kunne høres gennem en telefon af en kollega, der havde efterladt Yamma Ahamadzai alene på bostedet.

De nye oplysninger chokerer den 29-åriges familie dybt:

»Med alle de informationer, jeg får på daglig basis, bliver jeg mere og mere sikker på, at lige så vel som den 19-årige er skyld i min brors død, så er arbejdspladsen og ledelsen også skyld i, at min bror er død,« siger 25-årige Sohrab Ahamadzai, lillebror til Yamma Ahamadzai.

Yamma Ahamadzai havde store drømme og mod på tilværslen.
Yamma Ahamadzai havde store drømme og mod på tilværslen.
Vis mere

På drabsdagen 30. december var der fra morgenstunden to medarbejdere. Men over middag tog Yamma Ahamadzais kollega til opholdsstedets anden ejendom på Bøgebjergvej i Fårevejle.

Dermed blev Yamma Ahamadzai efterladt alene på Riisvej i Veddinge med stedets på dette tidspunkt fire beboere.

Det fremgår af den redegørelse, Ørbækskilde har sendt til Socialtilsyn Øst og som B.T. har fået indsigt i. Desuden står der, at den formodede gerningsmand kort inden 'er i godt humør'. Men et eller andet trigger ham klokken kvart over to. Men hvad det er, fremgår ikke af redegørelsen, hvor flere passager er streget over.

I hvert fald bliver den 19-årige vred.

Så vred, at han ringer til Yamma Ahamadzais kollega på Bøgebjergvej en times tid inden knivstikkeriet.

Det fremgår, at den 19-årige formodede gerningsmand råber højere og højere, ligesom kollegaen i telefonen kan høre, at han vælter ting i baggrunden.

Den 19-årige afbryder samtalen.

Efterfølgende – omkring klokken 14.30 – ringer kollegaen på Bøgebjergvej til Yamma Ahamadzai for at høre, hvordan det går, og Yamma Ahamadzai fortæller, at der er faldet ro på, og at der ikke er brug for medarbejderforstærkning.

Den 19-årige har væltet nogle stole og er gået hen på sit værelse.

Yamma Ahamadzai var alene på arbejde på bostedet Ørbækskilde, da han blev myrdet af en af stedets beboere.
Yamma Ahamadzai var alene på arbejde på bostedet Ørbækskilde, da han blev myrdet af en af stedets beboere.
Vis mere

Hvad der helt præcist sker de næste 40 minutters tid er endnu uvist.

Men klokken 15.10 bliver kollegaen på Bøgebjergvej ringet op af en af beboerne på Riisvej, der fortæller, at der har været et knivstikkeri.

Da Yamma Ahamadzais kollega ankommer til adressen, er en ambulance ankommet. Den er blevet tilkaldt af en forbipasserende, der har fundet den 29-årige, lemlæstede socialpædagog ude på vejen foran bostedet.

Yamma bliver fløjet til Holbæk Sygehus med helikopter, men hans skader er så alvorlige, at hans liv ikke står til at redde, og han bliver erklæret død på sygehuset.

Yamma Ahamadzais lillebror, 25-årige Sohrab Ahamadzai, fortæller, at hele familien er i chok, efter de nye oplysninger fra redegørelsen er kommet frem.

»Det er chokerende, at der ikke er mere sikkerhed. Hvordan kan det lade sig gøre, at han arbejder alene, når han har fortalt, at han før har fået trusler fra den 19-årige?« lyder det fra Sohrab Ahamadzai.

At han var alene på stedet kritiseres af Arbejdstilsynet, der efter drabet udsendte et såkaldt strakspåbud om, at ansatte ikke må arbejde alene, hvis der er beboere med udadreagerende adfærd.

Ifølge redegørelsen var der ingen advarselslamper, der blinkede i forhold til den 19-årige mistænkte gerningsmand.

Af redegørelsen fremgår det, at ‘at beboerens adfærd ikke vurderes forskellig fra pågældendes normale adfærdsmønster, og der ikke var tegn på udadreagerende adfærd'.

Derfor blev der heller ikke iværksat ekstraordinære tiltag.

Derudover fremgår det, at han ikke før har været voldelig, men at han »kun« har ødelagt inventar.

'Han har ved enkelte lejligheder udvist udadreagerende adfærd, hvor han har smadret et vindue og et møbel,' fremgår det af redegørelsen.

B.T. har forgæves forsøgt at få et interview med leder og forstander Pernille Trane fra opholdstedet Ørbækskilde.