Den svenske kronprinsesse, Victoria lider af prosopagnosia.

Prosopagnosia, også kaldet ansigtsblindhed, er en lidelse, der udspringer af en manglende evne til at genkende ansigter. Det gælder alle ansigter, hvad end, der er tale om familiemedlemmer, kendisser eller alt derimellem.

»Jeg har meget svært ved at huske navne og ansigter, og det er en stor ulempe i mit virke, fordi jeg selvfølgelig møder en frygtelig masse mennesker,« fortalte prinsesse Victoria i 2008 til det svenske magasin Foraldrakraft. Det var første gang, hun åbnede op om den mystiske lidelse.

»Jeg prøver virkelig at lære navne og ansigter, men de hænger bare ikke fast.«

Før prinsessen fik diagnosen, troede hun faktisk, det var noget helt andet, hun fejlede. Hun lider nemlig også af ordblindhed og troede derfor, at det havde noget at gøre med hendes besvær med at genkende ansigter.

Der findes to typer af prosopagnosia.

Den ene er af den udviklingsmæssige kaliber, hvor man har problemet uden at have en hjerneskade, men man kan altså også pådrage sig lidelsen efter eksempelvis et slagtilfælde eller en hovedskade.

Er det førstnævnte, der er tilfældet, er man formentlig født med lidelsen, og det vil – typisk – følge personen resten af livet.

Herhjemme lider op mod to procent af befolkningen af ansigtsblindhed. Der findes ingen behandling af lidelsen.

Dog er der forskellige strategier, man kan bruge, som alternativer til ansigtsgenkendelse – blandt andet kan man forsøge at memorere måden, folk går på, deres stemme eller frisure.