Øverst i videoen kan du se kongefamilien tage afsked med prins Henrik ved Christiansborg Slotskirke

Fra talerstolen i folketingssalen pressede tårerne sig øjensynligt på, da formanden for landets folkevalgte, Pia Kjærsgaard, holdt tale i anledning af prins Henriks bisættelse tirsdag.

Over for BT fortæller hun nu, hvad der forårsagede den følelsesmæssige reaktion.

Bedst som talen lød fra tingets dirigent, fik stemmen en dirrende klang og en kort pause var nødvendig. Sorgen kunne mærkes blandt formandens 178 kolleger, og det ramte hende i hjertekulen, lyder det.

»Jeg synes, at folketingssalen emmede af respekt og vemodighed. Alle var respektfuldt klædt - der var ingen, der havde en rød sweater på. Og da jeg stod og kiggede ud over salen, så jeg, at folk var rørt, og at der var nogle, der fældede en tåre. Og når der er nogen, der gør det, så gør jeg også. Jeg blev virkelig rørt,« siger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

»Der er nogen, der bare kan holde en tale uanset hvad. Jeg er et følelsesmenneske, der har let til smil og tårer. Man skal selvfølgelig undgå at bryde helt sammen, men det undgik jeg vist også ved at tage nogle dybe indåndinger.«

Foto: Uffe Weng
Vis mere

Den 70-årige politiker fortæller videre, at Prinsens død har fået hende til at tænke på, at hun selv en dag kan stå uden sin livsledsager, og derfor har hun reflekteret over det at miste, mens hun har arbejdet på talen, fortæller hun.

»Min Henrik (Thorup, red.) og jeg blev gift en uge før Dronningen og Prinsen, og selvfølgelig skænker man det en tanke, at man pludselig kan miste sin ægtefælle,« siger hun og fortæller, at hun glæder sig over, hvordan danskerne har reageret på nyheden om, at prins Henrik er gået bort.

»Hans død har fyldt meget i medierne, men det har også fyldt meget inde i mig. Jeg synes hele tiden, at jeg har kunnet se ham for mig og tænkt, at det er underligt, at han ikke er her mere. Man kan kun håbe, at han et eller andet sted oplever den respekt, han får nu.«

Foto: Uffe Weng
Vis mere

Pia Kjærsgaard fortæller, at hun selv er beæret over at være den, der fra talerstolen skulle sætte ord på prins Henriks død.

»Det var meget stort. At jeg har fået lov til det som Folketingets formand, vil jeg tænke på resten af mit liv. Det er en historisk begivenhed, som jeg er meget stolt af at være en del af,« siger hun.

Se billeder fra prins Henriks bisættelse herunder:

Jordpåkastelse af kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen.
Jordpåkastelse af kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen. Foto: Henning Bagger
Vis mere
Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018.
Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018. Foto: Martin Sylvest
Vis mere
Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere
Foto: Martin Sylvest
Vis mere
Hofmarskal Michael Ehrenreich ankommer.
Hofmarskal Michael Ehrenreich ankommer. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Foto: Martin Sylvest
Vis mere
Grevinden Alexandra ankommer inden Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København.
Grevinden Alexandra ankommer inden Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018.
Prins Henrik bisættes fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere
Dronning Anne-Marie.
Dronning Anne-Marie. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere
Dronning Margrethe og præst Erik Norman Svendsen, der skal stå for bisættelsen.
Dronning Margrethe og præst Erik Norman Svendsen, der skal stå for bisættelsen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere
Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Dronningen tørrer en tåre bort.
Dronningen tørrer en tåre bort. Foto: Henning Bagger
Vis mere
Kongefamilien på trappen, efter at kisten er båret ud.
Kongefamilien på trappen, efter at kisten er båret ud. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Prinsesse Benedikte, dronning Anne-Marie, kong Konstantin og kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen efter bisættelsen.
Prinsesse Benedikte, dronning Anne-Marie, kong Konstantin og kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen efter bisættelsen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere