En stenrig byggematador, en jysk-arving og en kendt lensgreve. Der var både gengangere og nye ansigter imellem, da kronprins Frederik tirsdag afholdt kongejagt i Midtjylland.

Fælles for deltagerne var, at de enten var prominente navne i erhvervslivet, milliardærer, godsejere eller på anden måde havde tilknytning til kongehuset.

Selvom Kronprinsen ikke havde lyst til tale med pressen, virkede han til at være i godt humør, da han bød deltagerne velkommen – herunder altså både Jysk-formand Jacob Brunsborg, og lensgreve Bendt Wedell, der er Danmarks næststørste private jordbesidder og Claus Thinggaard, der er eksmand til LEGO-arvingen Agnete Kirk Kristiansen.

Eliteforsker Christoph Ellersgaard har flere gange udtalt til B.T., at det er vigtigt, at offentligheden og pressen kan følge med i, hvem der kommer til jagterne.

En række prominente erhvervsfolk fra Jylland var inviteret med.
En række prominente erhvervsfolk fra Jylland var inviteret med. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»De her kongejagter er jo en måde, hvorpå man inviterer nogle af samfundets spidser både lokalt og på landsplan ind i nærheden af kongehuset og kaster symbolsk glans over dem. Det er vigtigt, at vi som samfund ved, hvem det er, som vores statsoverhoved giver denne her anerkendelse,« har han udtalt.

Og derfor har B.T. også taget et nærmere kig på, hvem det egentlig var – udover Kronprinsen – der var med på jagten tirsdag.

Stenrig byggematador fra Give

Den stenrige jyske forretningsmand, Bo Anders Olesen, er en erfaren jæger. Han har holdt mange jagter på sit gods, Rørbæk Hovedgaard, ved Give.

I 2009 kom han i fokus, da det kom frem, at den tidligere forsvarsminister Søren Gade flere gange havde været på jagt hos ham.

Udover de mange årlige jagter, huser hans gods også et stutteri, hvor der avles islandske heste.

Bo Anders Olesen skabte sin formue, da han opkøbte aktier i det daværende Ikast Byggeindustri, IBI. Han blev direktør i virksomheden og fik den udvidet fra blot at lave små håndværksopgaver til at udføre større byggerier. I 2006 solgte han IBI for 800 millioner kroner og blev derved en meget formuende mand.

Siden stiftede han ejendomsviklings- og entreprenørkoncernen NRE Group i 2010, som hans søn Jacob Eiskjær Olesen i dag er medejer og direktør i. Selskabet har blandt andet stået bag projekter som The Silo i Københavns Nordhavn, DLG-domicilet ved Fredericia og Frederiksberg Allé 41.

Peter A. Busck – Arving til boghandlerkæden Arnold Busck og godsejer

Peter A. Busck ses her yderst til venstre.
Peter A. Busck ses her yderst til venstre. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Peter A. Busck har haft travlt på det senest. Kun fem dage efter, at deltog i kongejagten i Gribskov sammen med kronprinsen, var han klar på ny.

Peter A. Busck, der er arving til boghandlerkæden Arnold Busck, er godt kendt i det midtjyske.

Han ejer godset Rye Nørskov mellem Silkeborg og Skanderborg, hvor han bor med sin kone, Inge. Parret har sammen sønnerne William og Philip.

Peter A. Busck er en ivrig jæger og er også udnævnt til hofjægermester og kammerherre.

Lars Engel, direktør Deerhunter – hofleverandør

Lars Engel ses helt ude til venstre.
Lars Engel ses helt ude til venstre. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Han er jysk, glad for jagter og så er han personlig ven med både prins Joachim og Kronprinsen.

At gå på jagt har været en ældgammel passion for familien Engel, der i 1985 fik forenet passion og forretning, da de stiftede mærket 'Deerhunter'.

Familien havde i mange år lavet funktionelt tøj, da det udvidede sortimentet med nye mærke, der lavede jagt- og fritidstøj.

Mærket er blevet så populært, at det i 2009 blev udnævnt til Kongelig Hofleverandør.

I 2008 gjorde Engel-familien sig bemærket, da Kronprinsen under et besøg i Haderslev pludselig besøgte familien Engels gamle hovedkvarter på Simmelstedvej.

Besøget var af personlig karakter, fortalte Lars Engel efterfølgende til Jydske Vestkysten.

»Jeg mødte kronprins Frederik første gang til en jagt for et par siden, og har siden været i dialog med ham flere gange. Senest for et lille år siden, da vi producerede et monogram til kronprinsens jagt,« fortalte Lars Engel, der også forklarede, at han havde lært Kronprinsen at kende gennem prins Joachim, som han var personlig ven med.

Lensgreve Bendt Wedell – Danmarks næststørste private jordbesidder

Bendt Wedell er fast mand på gæstelisten ved de kongelige jagter.
Bendt Wedell er fast mand på gæstelisten ved de kongelige jagter. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Lensgreve Bendt Wedell, der foruden at være kammerherrer og hofjægermester også er en af landets største jordbesiddere, er fast mand på gæstelisten ved kongejagter. Han deltog også i kongejagten i Gribskov.

Han ejer godserne Wedellsborg ved Middelfart og Frijsenborg i Østjylland og har en milliardformue, der i årevis har sikret ham en plads på listen over Danmarks 100 rigeste.

Bendt Wedell og hans kone, Pernille, er nære venner af kronprinsparret. Parret har sønnen Tido.

Claus Thinggard, ejer af Store Hjøllund

Claus Thinggaard (forrest) er en del af kronprinsparrets vennekreds.
Claus Thinggaard (forrest) er en del af kronprinsparrets vennekreds. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Claus Thinggaard har i mange år været en del af kronprinsparrets vennekreds, da han gennem en del år var gift med LEGO-arvingen Agnete Kirk Kristiansen.

Parret har sammen tre børn, men gik fra hinanden for nogle år siden.

Agnete Kirk Kristiansen er yngste datter af Lego-overhoved Kjeld Kirk Kristiansen. Hun ejer LEGO sammen med sin far og to søskende.

Claus Thinggaard er nu ejer af plantagen Store Hjøllund.

Anders H. Nørgaard – ejer landbrug i udlandet

Anders H. Nørgaard ses her som nummer to fra venstre.
Anders H. Nørgaard ses her som nummer to fra venstre. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Anders H. Nørgaard er direktør for firmaet First Farms, der ejer landbrug i Rumænien.

Han har tidligere selv ejet en del aktier i firmaet, men solgte 10.000 aktier til en værdi af 848.419 kroner i 2022. Det fremgår af Landbrugsavisen.

Selskabet ejes desuden af blandt andre milliardærerne Bendt Wedell samt LEGO-arvingen Anders Kirk Johansen.

Jacob Brunsborg, arving til Jysk – bestyrelsesformand Lars Larsen group

Der var mange af det jyske erhvervslivs spidser med. Yderst til højre ses Jacob Brunsborg.
Der var mange af det jyske erhvervslivs spidser med. Yderst til højre ses Jacob Brunsborg. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

51-årige Jacob Brunsborg overtog sammen med sin søster familieimperium Jysk, da deres far, Lars Larsen, døde i 2019.

Jacob Brunsborg er gift med Helle Birk Brunsborg og sammen har parret to børn. De bor i Sejs-Svejbæk ved Silkeborg, hvor Lars Larsen også boede frem til sin død.

Jacob Brunsborg er i dag formand for Lars Larsen Group, som ejer Jysk.

Thomas Danielsen, administrerende direktør Blaser group

Blaser Group distribuerer tøj, rifler og andet udstyr til de danske jagt og outdoor butikker.

Og firmaets administrerende direktør, Thomas Danielsen, er tilsyneladende så dygtig en jæger, at han var blevet inviteret med på kongejagt.

Det kan være svært ikke at forveksle Blaser Groups administrerende direktør med Transportminister Thomas Danielsen (V), der også tidligere været på jagt med kronprinsen

Transportministeriet bekræfter dog overfor B.T., at det tirsdag ikke var transportministeren, der var på jagt.

Jagtelskende X Factor-producer

Der var to kvinder med på jagten, Karen Barfod (th) og Marie Bremen Foss(tv).
Der var to kvinder med på jagten, Karen Barfod (th) og Marie Bremen Foss(tv). Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Marie Breyen Foss er en flittig jæger og var også med ved kongejagten i Gludsted sidste år.

Hun er kendt som tv-producer og har blandt andet været med til at skabe programmer som Melodi Grand Prix, Dronningens Nytårstale og X Factor.

Marie Breyen er gift med Adam Foss, der er direktør i familiefirmaet Fossflakes A/S, der ligger på Oddervej i Skive. Parret bor i hovedstadsområdet, men hun tager gerne med til Jylland, når hun kan.

»Jeg tager ofte turen med Adam. Så kan vi være sammen, snakke på vej herover i bilen og lande i den smukke natur, som omkranser Skive. Det er også vigtigt, at jeg kender min mands arbejde, medarbejderne på fabrikken og andre. Det er en familievirksomhed med en helt speciel stemning og sammenhold, så det er rart at være i Skive,« har hun tidligere på året fortalt til Skive Folkeblad.

Casper Bech, Scandinavian Edition

Endnu et tøjmærke var repræsenteret under tirsdagens jagt – nemlig Scandinavian Edition, som det vestjyske makkerpar Frederik Lange og Casper Bech står bag.

Det var Casper Bech, der er maneging Partner i virksomheden, der var med på jagten.

Mærket er på få år blevet så populært, at det både leverer tøj til kongehuset og Frømandskorpset. Især har de haft succes med vinterjakke skabt af en nordmand, som formaet er blevet eneforhandlere af.

Jens Bjerg Sørensen

Jens Bjerg Sørensen.
Jens Bjerg Sørensen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

Jens Bjerg Sørensen er direktør i Schouw og Co, som er et industrikonglomerat, der foretager langsigtede investeringer i virksomheder.

Han er desuden formand for Danfoss og formand for Købmand Herman Sallings Fond. Derudover har han en række andre bestyrelsesposter.

Jens Bjerg Sørensen startede sin karriere i Imerco, hvor han var personlig assistent.

»Jeg har aldrig haft som direkte mål at blive topchef. Men jeg har været heldig, ingen tvivl om det. Jeg har været de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, og så har jeg været heldig, at mine chefer har givet mig chancen,« har han udtalt i podcasten 'Toppen taler' ifølge Stiften.dk.

Jens Bjerg Sørensen er 66 år og oprindeligt fra Billund. Han bor dog nu i Skåde i Aarhus med sin kone Belinda.

Ud over at gå på jagt, ynder han at kører på mountainbike og spille golf, har han fortalt i et interview med Jyllands-Posten.