Både Kongehuset og Forsvarsministeriet har nu bekræftet prins Joachims nye job.

Han skal nemlig være forsvarsindustriattaché på den danske ambassade i Washington, D.C. – og derfor skal hans apanage nu genforhandles i Folketinget.

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet meddeles det nu, at den forhandlingsproces forventes at starte inden for den kommende uge.

»Statsministeren forventer derfor i den kommende uge at fremsætte et beslutningsforslag for Folketinget om samtykke til Prins Joachims modtagelse af årpenge, så længe Prinsen bestrider stillingen som forsvarsindustriattaché på Danmarks Ambassade i Washington, D.C.« skrives det.

Til 1. september starter prins Joachim altså nyt job i USA, og til sommer forlader familien Frankrig, hvor prins Joachim arbejder som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris.

Prins Joachim har selv tidligere bekræftet, at han til sommer flytter fra Frankrig, når hans kontrakt som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris udløber.

Da hans årpenge er tildelt på baggrund af udstationeringen her, skal apanagen til genforhandling i Folketinget.

En undersøgelse fra januar, som analyseinstituttet YouGov har lavet for B.T., viste, at mere end halvdelen af danskerne mente, at prins Joachim helt burde få frataget sin apanage i den anledning.

Prins Joachim inden opstarten som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris, fredag den 18. september 2020.
Prins Joachim inden opstarten som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris, fredag den 18. september 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Prins Joachim får omtrent 3,8 millioner kroner årligt af den danske stat i apanage.

Prins Joachim har de seneste tre år boet med sin familie i Paris, hvor han har været forsvarsattaché på den danske ambassade, og med en særkonstruktion får han altså apanage frem for løn for sit arbejde på ambassaden.

Samme løsning foreslår statsminister Mette Frederiksen, at prinsen får med til USA.

»Prins Joachim vil ikke oppebære løn mv. i stillingen som forsvarsindustriattaché, da han modtager årpenge,« lyder det i det fremtidige beslutningsforslag fra Mette Frederiksen.

I november fortalte prins Joachim, at han kun ventede på, at 'telefonen ringer' for at kunne fortsætte inden for forsvarsarbejdet et nyt sted.

I 2019 meddelte Kongehuset, at prins Joachim og prinsesse Marie skulle flytte med børnene prins Henrik og prinsesse Athena til Frankrig, for at prins Joachim kunne tage en militæruddannelse ved Ecole Militaire i Paris.

Siden har den kongelige familie boet i den franske hovedstad, hvor prins Joachim efterfølgende blev ansat som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris.

Efterfølgende har prinsesse Marie ligeledes fået arbejde på ambassaden som kulturrepræsentant.

Hun stopper også i jobbet i Paris, når familien forlader Frankrig til sommer.

I begyndelsen troede alle, at det var prins Joachims egen beslutning at flytte til Frankrig, indtil i sommeren 2020, hvor prinsesse Marie sagde, at de ikke selv havde valgt det.

»Det er ikke altid os, der bestemmer. Jeg synes, det er vigtigt at vide,« lød det dengang fra prinsesse Marie til Se og Hør.

Og nu forlader den royale familie altså Frankrig igen til fordel for USA.