Et foreløbigt sidste punktum er nu blevet sat i den korruptionsskandale, der de seneste mange år har rystet den spanske kongefamilie.

Tirsdag blev den spanske konges svoger - den tidligere håndboldstjerne Iñaki Urdangarín - fundet skyldig og idømt en fængselsstraf på fem år og ti måneder for blandt andet underslæb og skattesnyd for millioner af kroner.

Det skriver det engelske medie BBC.

Sidste år blev Iñaki Urdangarín, der er gift med den spanske konges søster - prinsesse Cristina - idømt seks år og tre måneders fængsel i sagen, men han valgte at anke den afgørelse til Højesteret, som tirsdag valgte at nedsætte straffen med seks måneder.

ARKIVFOTO af prinsesse Cristina. Vis mere

Den 50-årige mand, der tidligere har spillet for både FC Barcelona og det spanske landshold - har ifølge BBC nu fem dage til at beslutte, hvor han ønsker at afsone sin dom.

Hans hustru, Cristina, var i begyndelsen også tiltalt i sagen, men hun blev senere pure frifundet. Hun var dermed det første medlem af den spanske kongelige familie, der i nyere tid er blevet tiltalt i en straffesag, mens Iñaki Urdangarín er den første, der er blevet idømt en fængselsstraf.

Retssagen blev indledt efter en seks år lang efterforskning af velgørenhedsfonden Nóos Foundation, som blev ledet af Iñaki Urdangarín. Ifølge anklagemyndigheden blev Nóos brugt til skattesvindel for mange millioner kroner - hvoraf mange skal være endt i Urdangaríns egne lommer.

ARKIVFOTO af Iñaki Urdangarín og prinsesse Cristina fra 2016. Vis mere

Under retssagen forklarede den spanske prinsesse, at hendes eneste rolle i firmaet var, at hun havde tilladt, at hendes navn blev brugt. Videre forklarede hun, at det var hendes mand alene, der stod for deres økonomi, og hun havde derfor ikke kendskab til hverken svindel eller underslæb.

Sagen mod den tidligere håndboldstjerne begyndte at rulle i 2010 og vakte stor opsigt i hjemlandet.

Da kong Felipe i 2014 afløste sin far, Juan Carlos, på tronen, lovede han i sin kroningstale, at det var slut med skandaler i det spanske kongehus. Kort efter fratog han sin søster hendes kongelige forpligtelser, ligesom hun blev bedt om at holde sig væk fra officielle familiearrangementer. Han fratog hende også titlen som hertuginde af Mallorca.

Den spanske konge, Felipe, med sin hustru, dronning Letizia. Vis mere

På trods af Højesteretsdommen har Iñaki Urdangarín dog endnu et par muligheder tilbage for at undgå fængsel, skriver BBC. Han kan kende om en kongelig benådning, hvilket dog ikke virker sandsynligt, idet Kongen har distanceret sig fra ham og søsteren. Derudover kan han søge hos Forfatningsdomstolen om at få fængslingen suspenderet.

Iñaki Urdangarín var professionel håndboldspiller i FC Barcelona i årene fra 1986 til 2000. Med sin klub vandt han blandt andet ti spanske mesterskaber og otte europæiske titler. Derudover spillede han 154 kampe på det spanske landshold og deltog i ni slutrunder. Med landsholdet vandt han tre bronzemedaljer, hvoraf to blev vundet ved OL og én blev vundet ved EM.

I 1997 blev han gift med prinsesse Cristina i domkirken Santa Eulalia i Barcelona (hvilket du kan se videoklip fra øverst i artiklen, red.). Sammen har de fire børn.