Brevet var stilet til hans søn. »Tiden er kommet,« skrev han, »til at starte et nyt kapitel i mit liv og trække mig tilbage fra offentligheden.«

Det var på det spanske kongehus’ hjemmeside, at 81-årige kong Juan Carlos tirsdag lagde brevet op. Vinkede farvel efter et langt virke som en af Spaniens mest folkelige og farverige konger. Men også en af de mest skandaleombruste.

Ikke mindst de seneste år er skandalerne nemlig væltet ned over den aldrende monark, og de har bragt skam over ikke kun familien men også det spanske folk.

De var ellers voldsomt begejstrede, da Juan Carlos i 1975 som 37-årig blev kronet som konge.

På det tidspunkt havde de fleste spaniere lykkeligt glemt den mistanke, der år forinden havde klæbet sig til hans navn. Mistanken om, at det var ham, der i 1956 havde dræbt lillebroderen Alfonso. Ved et uheld ganske vist. Men alligevel.

Årtiers undertrykkelse havde fået dén historie til at fortabe sig i tågerne, da den spanske diktator Franco i 1969 overraskende udnævnte prins Juan Carlos til sin efterfølger.

Francos håb var, at den unge prins ville videreføre den ultrakonservative og autoritære linje, som han selv repræsenterede.

Udadtil støttede Juan Carlos da også op om Franco. Men i kulissen konspirerede han med oppositionen og eksilledere.

Den spanske kongefamilie blev hurtigt populære efter at Juan Carlos bestog tronen i 1975. Billedet her stammer fra 1976.
Den spanske kongefamilie blev hurtigt populære efter at Juan Carlos bestog tronen i 1975. Billedet her stammer fra 1976. Foto: AFP
Vis mere

Juan Carlos var således klar med en række reformer til gavn for folket, da han i 1975 satte sig på tronen og Spanien kort efter atter blev et demokratisk land.

Han blev et symbol på landets nyvundne frihed og vandt yderligere millioner af spanieres hjerter, da han allerede fire år senere afværgede et militærkup.

Så måske var det taknemmelighed, der fik det spanske folk til at se gennem fingrene med de lidt mere kulørte sider af hans personlighed.

På mange måder var kong Juan Carlos nemlig som vores egen nu afdøde prins Henrik. Farverig. Bramfri. Ligefrem.

Masser af gensynsglæde og kindkys, da kong Juan Carlos og dronning Sofia i 2009 besøgte Danmark.
Masser af gensynsglæde og kindkys, da kong Juan Carlos og dronning Sofia i 2009 besøgte Danmark. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Som nu i 2007, hvor han under et iberisk-amerikansk topmøde i Chile lige ud bad den venezuelanske præsident om at holde sin kæft. Det klappede man i hænderne af hjemme i Spanien.

Igen og igen brød kong Juan Carlos og hans familie protokollen og opførte sig, som var der ikke noget skel mellem dem og folket.

Ifølge flere medier sagde man, at selv republikanerne elskede ham så højt, at de ville stemme på han som præsident.

Men så kom der i 2012 en elefant og en brækket hofte på tværs. Med ét vendte billedet.

Første fald fra popularitetens tinder skete dog allerede året før, da det under finanskrisen kom frem, at hans datter Christina og svigersønnen var indblandet i en korruptionsskandale.

Den sved på goodwill-kontoen. Men året efter styrtdykkede kongens popularitet.

Som resten af verden befandt også Spanien sig i en seriøs økonomisk krise. Arbejdsløsheden var på 23%. Tog man ungdommen alene, var den 50%. Alle måtte spænde bæltet ind.

Undtagen kongen. Ikke alene viste det sig, at han var taget på eksklusiv elefantjagt i Botswana. Han var også i selskab med sin daværende elskerinde, den halvt danske Corinna Larsen.

Under den årlige satire-hyldest i Valencia, valgte man i 2014 at udstille kong Juan Carlos og hans halvt danske elskerinde i papmache, for senere at brænde dem på bålet.
Under den årlige satire-hyldest i Valencia, valgte man i 2014 at udstille kong Juan Carlos og hans halvt danske elskerinde i papmache, for senere at brænde dem på bålet. Foto: JOSE JORDAN
Vis mere

Jagten var hemmelig. Men fordi den på det tidspunkt 74-årige konge faldt og brækkede hoften og måtte transporteres hjem med specialfly, nåede det ud til offentligheden. Som var rasende.

Én ting var, at kong Juan Carlos var honorær præsident for den spanske afdeling af Verdensnaturfonden.

En anden, at turen kostede 44.000 euro. Det var - i de krisetider - en hån mod folket, hvis gennemsnitsløn var det halve af den tur.

Og så var der dét med elskerinden. Selv om de fleste godt vidste, at kongen havde haft sin portion af dem - 1.500 gættede man på - blev det en ekstra torn i et i forvejen ømt øje.

Presset på kongehuset voksede, og i 2014 tog kongen konsekvensen og abdicerede.

»Det er tid til en ny æra,« sagde han på tv og overdrog efter knap 40 år tronen til sin søn Felipe.

Men skandalerne stoppede ikke med hans afgang.

Blot et år senere blev Juan Carlos og hans beskidte lagner hængt til offentligt skue, da en belgisk kvinde kørte en faderskabssag mod ham.

Og så sent som sidste år kom det frem, at han angiveligt havde brugt Corinna Larsen og hendes skattefrihed i Monaco til at opkøbe ejendomme i skattely og hvidvaske penge.

Nu trækker den engang så populære abdicerede kong Juan Carlos sig i en alder af 81 fra offentligheden for at starte et nyt kapitel.

Men om skandalerne dermed er slut, vil kun tiden vise.

Kilder: The Guardian, BBC, The Telegraph.