Det har vakt opsigt og overraskelse, at et norsk medie kunne afsløre, hvordan det lykkedes en psykisk syg nordmand at snige sig ind på slottet i forbindelse med kronprins Christians 18 års fødselsdag.

Nu reagerer nordmandens advokat.

Til B.T. fortæller hun, at hun og hendes klient er bekendt med oplysningerne, men at de »ingen yderligere kommentarer har til sagen på nuværende tidspunkt«.

»Vores klient er, så vidt vi ved, ikke sigtet for noget strafbart forhold i denne forbindelse, hverken i Norge eller Danmark,« lyder det i et skriftligt svar fra advokatfuldmægtig Viktoria Westrum fra Elden Advokatfirma.

Den mystiske mand ses her i baggrunden. Billed-Bladets journalister ses i forgrunden.
Den mystiske mand ses her i baggrunden. Billed-Bladets journalister ses i forgrunden. Foto: Dagbladet
Vis mere

»Vi vil også understrege, at der ikke har været oplysninger fremme om, at vores klient har været til nogen som helst fare i forbindelse med forholdene.«

Det var søndag, at det norske medie Dagbladet kunne afsløre, at den unge nordmand lykkedes med at få adgang til Christiansborg under kronprins Christians 18 års fødselsdag i oktober.

Manden har ifølge Dagbladet filmet sig selv indefra slottet, hvor man blandt andet kunne se soldater, limousiner og sikkerhedspersonale.

Ifølge mediet nåede manden frem til det sted, hvor pressen stod, og man kan se ham i baggrunden på et enkelt billede, hvor Billed-Bladets journalister er i forgrunden.

Kronprins Frederik ses her ved sin fest i det rum, hvor den mystiske mand fik adgang til sammen med resten af journalisterne.
Kronprins Frederik ses her ved sin fest i det rum, hvor den mystiske mand fik adgang til sammen med resten af journalisterne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Sagen har især vakt opsigt, da manden, foruden at have fået adgang til slottet, ifølge Dagbladet også tidligere har været sigtet for groft bedrageri, hvidvaskning og hensynsløs adfærd.

Manden er ifølge Dagbladet psykisk syg, og de seneste gange, han er blevet sigtet, er han enten blevet løsladt eller fået sagen henlagt med henvisning til hans unge alder og tvivl om hans egnethed til straf.

En journalist fra det danske magasin Euroman, Mia Skovby, mødte manden på slottet, hvor han befandt sig i presseområdet med de andre journalister.

Hun har fortalt til B.T, at han udgav sig for at være fra modemediet Vogue Scandinavia, og at han forklarede, hvordan han var der for at tage 'streetstyle'-billeder.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik under prins Christians 18 års fødselsdag, som fejres med en gallamiddag på Christiansborg Slot.
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik under prins Christians 18 års fødselsdag, som fejres med en gallamiddag på Christiansborg Slot. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg tænkte med det samme over, at han virkede helt 'off'. Han havde et stort skilt på, hvor der stod Vogue Scandinavia, men der var ingen andre, der havde et skilt på,« fortalte hun til B.T.

Hun fortalte også, at manden havde virket så malplaceret, at hun efterfølgende havde tjekket, om han var at finde på listen over akkrediterede medier, men at hun ikke kunne finde ham.

Derfor tænkte hun, at han nok bare var en freelancejournalist.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset, der henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Hos PET har man følgende budskab:

»PET har et tæt og godt samarbejde med Kongehuset om sikkerhed og personbeskyttelse, men PET kommenterer ikke på, hvordan konkrete sikkerhedsopgaver varetages. Vi kan dog oplyse, at det pågældende arrangement efter PET’s opfattelse blev afviklet i trygge og sikre rammer.«

Elsker du royale historier, så hør med i B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen', hvor vi taler om, hvad de forskellige medlemmer af Kongehuset laver – og hvor mange penge Kongehuset egentlig koster: