Prinsesse Märtha Louise og hendes nye kærlighed tjener kassen på den foredragsturné, som de tager hul på i denne weekend.

Nu kræver kritiske røster i Norge, at kong Haralds datter dropper prinsessetitlen eller holder op med at markedsføre sig som 'prinsesse' i sine kommercielle gøremål.

Märtha Louise har i årevis dyrket sin interesse for det nyreligiøse og vakt opsigt med sin 'Engleskole' og foredrag, hvor hun har taget sig godt betalt for at dele sin indsigt i det hinsides.

Hun hævder, hun kan tale med engle og ånder. Tror på chakraer og krystaller og har holdt flere kurser i healing og sjæl til sjæl-kommunikation.

Den norske prinsesse Märtha Louise har fået ny kæreste. (Arkivfoto)
Den norske prinsesse Märtha Louise har fået ny kæreste. (Arkivfoto) Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Siden den norske prinsesse søndag sprang ud som forårsforelsket i sin amerikanske shaman, er billetterne til parrets spirituelle workshop revet væk.

Foredragene i Oslo og Fredrikstad er helt udsolgt, mens folk i Stavanger og Tromsø stadig har mulighed for at se deres prinsesse i selskab med den berømte åndelige personlighed, 44-årige Durek Veerrett.

'Prinsessen og Shamanen' gæster København søndag eftermiddag, hvor der stadig er ledige billetter til 979,65 kroner stykket.

Her vil kæresteparret tage deltagerne med på 'en magisk rejse, som åbner op for din unikke sandhed'.

Foto: Daryl Henderson
Vis mere

Märtha Louise har for længst sagt farvel til sine kongelige privilegier. Hun er formelt set ikke længere en del af den kongelige familie, modtager ikke apanage og skal ikke tituleres 'Hendes Kongelige Højhed.'

Alligevel falder det flere for brystet, at hun flittigt bruger sin titel som prinsesse i kommercielle sammenhænge.

Avisen 'Fædrelandsvennen' skriver torsdag i en leder, at Märtha Louise bør give afkald på sin titel, fordi den, efter avisens mening, ikke bør bruges i kommercielle sammenhænge.

Lederskribenten vil ikke blande sig i prinsessens kærlighedsliv, men mener, det er forkert, at hun tjener penge på at markedsføre sig som 'prinsesse'.

'Med andre ord bruger Märtha Louise aktivt prinsessetitlen til at fremme salget af billetter. Det er uholdbart,' hedder det i lederen, som fortsætter:

'Märtha Louise er flere gange blevet opfordret til at give afkald på sin titel. Det råd bør hun følge. Både af hensyn til sig selv og kongehuset.'

Durek Verrett er en kendt og kontroversiel skikkelse i spirituelle kredse.

Han siger selv, at han kan rotere atomer og gøre folk yngre. Han kan, efter eget udsagn, helbrede alt fra leukæmi, nyresten til psoriasis og tale med ånder og kræfter i en anden dimension. Og så har han personligt været død og er blevet født til et nyt liv.

Også samfundsdebattøren Vebjørn Selbekk er kritisk over for prinsessens nye flamme.

I den kristne avis Dagen skrev han forleden, at Märtha Louise går over grænsen, når hun bruger sin titel.

'Det er det kommercielle, nyåndelige samarbejde med denne shaman, som jeg mener er kritisabelt. Man bruger prinsessetitlen for alt, den er værd,' skriver han.

Også flere lægefaglige eksperter har udtalt bekymring over parrets roadshow, men deres udgangspunkt er et andet.

De er især kritiske over, at Durek Verrett ikke kan bevise sine påstande, og mener, at hans metoder er farlige og kan skade alvorligt syge mennesker.

»Det er uheldigt at sælge tjenester på den måde,« siger professor Kristian Gundersen fra Oslo Universitet til avisen Dagbladet.

Prinsesse Märtha Louise er kong Harald og dronning Sonjas førstefødte, men er kun nummer fire i arverækken til tronen.

Det er hendes lillebror, kronprins Haakon, der skal arve tronen efter deres far. Tronfølgeloven i Norge blev nemlig først ændret efter, at hun blev født.