Prinsesse Elisabeth, der er kusine til Dronning Margrethe, sov stille ind tirsdag aften.

'I går aftes (tirsdag, red.) klokken 18.15 sov Hendes Højhed Prinsesse Elisabeth stille ind efter længere tids sygdom. Prinsessen var omgivet af sin nærmeste familie,' oplyser Kongehuset på sin hjemmeside tidligt onsdag morgen.

Hun blev 83 år.

ARKIVFOTO af prinsesse Elisabeth med prinsesse Benedikte og statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2009. Vis mere

Hun vil blive bisat fra Lyngby Kirke og stedt til hvile ved siden af Claus Hermansen, som hun boede sammen med i mere end 20 år indtil hans død.

'Prinsessen indgik indtil sin død i den danske arvefølge og boede en stor del af sit liv i Holte på Gl. Dronninggårds Allé ved Furesøen sammen med instruktøren og filmfotografen Claus Hermansen indtil hans død i 1997. For tre år siden flyttede Prinsessen tilbage til sit barndomshjem på Sorgenfri Slot, hvor Hendes Højhed således tilbragte sine sidste år', skriver Kongehuset.

ARKIVFOTO af prinsesse Elisabeth med Claus Hermansen. Vis mere

ARKIVFOTO af prinsesse Elisabeth, der var datter af Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde. Vis mere

Selvom de var sammen i mere end 20 år, valgte prinsesse Elisabeth og Claus Hermansen ikke at gifte sig. De fik heller ingen børn. For tre år siden fortalte hun i et interview med Billed-Billedet om årsagen til den beslutning.

»Så var jeg jo blevet fru Hermansen, og dét, syntes vi begge, var lidt fjollet i betragtning af, at vi ikke skulle have nogen børn. Det var en beslutning, vi var helt enige om. Nu har jeg så mine gode venner og min familie,« sagde hun dengang og forklarede samtidig, at hun aldrig havde haft et ønske om at få 'skrigende' unger, men at hun var meget glad for sine niecer og nevøer.

Ved sin dåb i 1935 fik prinsesse Elisabeth det fulde navn Elisabeth Caroline-Mathilde Alexandrine Helena Olga Thyra Feodora Estrid Margarethe Désirée. Hun var storesøster til to brødre - prins Ingolf og prins Christian, der begge senere mistede titlen som 'prins', da de giftede sig borgerligt, og i stedet fik titel af 'Greve af Rosenborg'.

'Som medlem af den kongelige familie viste Prinsesse Elisabeth gennem sit liv og virke en enestående loyalitet overfor sin slægt og Kongehuset. Hendes Højhed varetog som protektor officielle opgaver for Danmark sideløbende med sin civile erhvervskarriere, der i 45 år fandt sted i udenrigsministeriet', skriver Kongehuset.

ARKIVFOTO af prinsesse Elisabeth og prins Joachim fra 2007. Vis mere

Prinsessen var ansat som kontorfuldmægtig i Udenrigsministeriet, og i løbet af sin karriere var hun flere gange udstationeret. Første gang til den danske ambassade i Washington fra 1973 til 1976 og anden gang fra 1981 til 1985. Senest var hun udstationeret ved den danske FN-Mission i Genève fra 1989 til 1993.

Hun var nummer 12 i arverækkefølgen.

Kongehuset oplyser til B.T., at man ikke har yderligere kommentarer til sagen.

ARKIVFOTO. Vis mere

Opdateres...