Mindre slinger i valsen end sin fætter prins Nikolai. Og mindre tvivl og oprørstrang end sin far, kronprins Frederik.

Sådan lyder kongehuseksperternes bud, når de skal vurdere fødselaren prins Christians fremtid.

Kronprinsparret ældste søn fylder tirsdag 14 år.

Og han er allerede påbegyndt den skarpe træning mod en dag at skulle blive Danmarks regent.

Især de senere år har vi set ham deltage ved flere officielle lejligheder – for eksempel ved løbet 'Royal Run', hvor han hjemmevant har stillet op foran tv-kameraerne og fortalt, hvordan det var gået.

Ifølge kronprinsesse Mary er hendes ældste søn 'meget nysgerrig af natur og meget åben for at møde nye mennesker og nye kulturer'.

Det lover godt for fremtiden.

For de offentlige optrædener vil kun fortsætte. Og forventningerne til ham er tårnhøje.

Prinsesse Isabella og prins Christian har været vant til at være i fokus, siden de blev født, og har allerede været til mange officielle arrangementer. Her ankommer de til Drabantsalen på Christiansborg i 2016.
Prinsesse Isabella og prins Christian har været vant til at være i fokus, siden de blev født, og har allerede været til mange officielle arrangementer. Her ankommer de til Drabantsalen på Christiansborg i 2016. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Det fortæller kongehusekspert og historiker Jon Bloch Skipper:

»I gamle dage var det nok bare at være kronprins – i dag handler det om, hvordan man er det. I dag har kongehuset som institution alene opbakning, fordi de gør noget, som gør dem relevante,« siger han.

Han fortsætter:

»Derfor er det sikkert, at kronprinsparret lige nu med hensyn til deres børn – og især med prins Christian – er fokuseret på at producere den næste i rækken, som kan overholde den sociale kontrakt med befolkningen, og som gør, at der stadig er et menneske, der kan bære institutionen og få den folkelige opbakning,« siger han.

Ifølge Jon Bloch Skipper er den danske kongefamilie sin opgave meget bevidst:

»Man kan godt få den opfattelse nogle gange, at det er en dans på roser – og de lever bestemt også et privilegeret liv – men de lever også med en meget, meget tung pligtfølelse, som overskygger alt, og som er helt integreret i deres opvækst,« siger han.

Han tilføjer:

»Og det bliver børnene gjort bevist om allerede i en ung alder.«

Prins Christian har gennem de seneste år haft flere og flere officielle pligter. Her ses han sammen med sine forældre i slutningen af august ved den norske prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation.
Prins Christian har gennem de seneste år haft flere og flere officielle pligter. Her ses han sammen med sine forældre i slutningen af august ved den norske prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation. Foto: LISE AASERUD
Vis mere

Ifølge Michael Bregnsbo, der er historiker med speciale i kongehuset fra SDU, vil man den kommende tid se mere til prins Christian.

»Han vil helt sikkert få en mere fremtrædende rolle i de kommende år, om ikke andet så når han fylder 18 og dermed får sæde i Statsrådet,« forklarer han.

Da prins Christian en dag vil blive kronprins og dernæst formentlig konge, er der store forventninger til både hans opførsel og uddannelse.

Modsat sin fætter prins Nikolai vil prins Christian formentlig ikke kunne undgå en tur i militæret – uanset om han byder sig om det eller ej.

Der er større forventninger til prins Christian end til hans yngre søskende. Det skyldes, at han en dag skal være konge.
Der er større forventninger til prins Christian end til hans yngre søskende. Det skyldes, at han en dag skal være konge. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er en meget gammel tradition, at kongerne får en militær uddannelse. Kongen er jo – formelt set – øverste militære leder. Jeg tror, at det ville blive vanskeligt at have en konge, der ikke selv havde en eller anden militær uddannelse,« vurderer Michael Bregnsbo.

Han mener, at vi nok rimelig sikkert vil se prins Christian på universitetet, hvor han kan tænkes at læse statskundskab, jura, sprog eller historie.

Både Dronningen og Kronprinsen har læst på Aarhus Universitet. Dronningen læste i en kortere periode, mens kronprins Frederik tog en fuld kandidatgrad i statskundskab og dermed blev kongehusets første akademiker.

Derfor kunne Aarhus Universitet også være et godt bud på prins Christians fremtidige uddannelsessted, mener kongehuseksperterne, der også peger på et studieophold i udlandet som en mulighed.

Prins Christian har gennem de seneste år haft flere og flere officielle pligter. Her ses han sammen med sine forældre i slutningen af august ved den norske prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation.
Prins Christian har gennem de seneste år haft flere og flere officielle pligter. Her ses han sammen med sine forældre i slutningen af august ved den norske prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation. Foto: LISE AASERUD
Vis mere

Også kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen mener, at den akademiske vej er vejen frem for prins Christian:

»Når nu Frederik var kongehusets første akademiker, så er det jo klart, at prins Christian også skal være akademiker, så han er på lige fod med de mennesker, han skal møde – når han en dag bliver kronprins og senere bliver konge,« siger han.

Søren Jakobsen er overrasket over prins Christians selvsikkerhed, når han har været med ved officielle arrangementer. Han mener, at kronprinsparret har været meget bevidste om at forberede prins Christian til hans kommende rolle. Kronprins Frederik har nemlig tidligere beklaget sig over, at han ikke selv følte, at han blev forberedt godt nok.

»Han er blevet meget bedre forberedt, så prins Christian kommer jo ikke ud for den tvivlrådighed, som nagede Kronprinsen – medmindre, der skulle opstå noget helt ekstraordinært i kongehuset – i mange år og hans oprørstrang mod rollen. Prins Christian bliver sluset stille og roligt ind i det royale liv på en kærlig måde«, siger han.