Højrefløjens ukronede dronning Pernille Vermund indrømmer nu, at hun har det svært med den kurs Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary har lagt for Kongehuset.

I de senere år har Kronprinsparret været meget optaget af traditionelt venstreorienterede emner som klima og kønsidentititet, og i weekenden kom en af vinderne af Kronprinsparrets Priser endnu engang med et politisk ladet tale.

Vermund kalder deres dagsorden for 'mere politisk, end vi har oplevet tidligere,' og hun frygter, at danskernes opbakning til Kongehuset kan falde, hvis ikke de passer på.

»Det må jeg indrømme er lidt svært. Primært fordi jeg godt kan lide, at Kongehuset politisk er neutralt. Dronningen har været fænomenal til at holde sig på den rigtige side af, hvad jeg oplever et kongehus skal være,« siger hun.

Pernille Vermund er kæmpe fan af Kongehuset, men har det svært med den linje, Kronprinsparret har lagt.
Pernille Vermund er kæmpe fan af Kongehuset, men har det svært med den linje, Kronprinsparret har lagt. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Selvfølgelig skal et kongehus følge med tiden, og man må jo bare sige, at tiden er til identitetspolitik. Og til den dagsorden som Kronprinsessen også har bevæget sig ind på. Der er mange, der synes, det ikke er politisk. Men når man ser det fra mit perspektiv, så er det mere politisk, end vi har oplevet det tidligere, og det jeg kan frygte er, at man risikerer noget opbakning til Kongehuset. Fordi der på et tidspunkt vil være færre, der kan spejle sig i dem som institution. Jeg tror og håber, de tænker sig om også af respekt for den institution, de er en del af,« fortsætter Pernille Vermund til B.T.

Lørdag blev Kronprinsparrets Priser uddelt i Vejle Musikteater, og i den forbindelse fik den dansk portugisiske sangerinde Erika de Casier Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris. I den forbindelse luftede hun en undren over, hvad der skal til for at kalde sig dansk.

»Jeg er blevet omtalt af flere medier som den næste danske internationale stjerne, hvilket både er utrolig angstprovokerende og lidt smigrende på samme tid. Men det får mig også til at undre, om man først er dansk, når man har gjort noget bemærkelsesværdigt for Danmark,« sagde Erika de Casier fra scenen.

De Casier fortalte, at hun skulle 'bestå sin danskhed' ved en indfødsretsprøve og skulle svare rigtigt på mindst 36 spørgsmål ud af 45 om alt fra Gasolin, Matador og Kongerækken.

Den ene af Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til producer, sangskriver og sanger Erika de Casier ved Kronprinsparrets Priser i Vejle Musikteater.
Den ene af Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til producer, sangskriver og sanger Erika de Casier ved Kronprinsparrets Priser i Vejle Musikteater. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Det er dejligt at blive fejret, når man har været dygtig, men det er mindst lige så vigtigt at føle sig accepteret og elsket, når man fejler. Og det er vigtigt, at vi inkluderer andre – kulturelt som strukturelt. Også dem uden succeshistorie i medierne,« sagde de Casier.

Det er ikke første gang, at Kronprinsparrets Priser bliver ramt af mere politiske taler. I 2019 var det sangerinden Jada, der sagde 'ned med patriarkatet og det hvide overherredømme' fra scenen. Noget der i den grad forargede på højrefløjen.

Pia Kjærsgaard mener, at det er dumt at kapre prisuddelinger med politiske brandtaler.

»Det forarger mig altid, for det at få en pris er så ærefuldt for ens kunstneriske indsats, og det ærgrer mig, at man begynder at politisere. Det hører sig ikke til, siger Pia Kjærsgaard og uddyber:

»Jeg har hørt på det i årevis. Jeg kommer til at tænke på for mange år siden, hvor jeg var til Reumert-uddeling i Det Kongelige Teater. Og jeg tænkte: 'At stå der med hænderne i bukselommerne og rakke ned i stedet for at koncentre sig om, at det er en fantastisk ære at få en pris.' Men det er ikke nyt, og jeg har hørt på det mange gange. Det er som om, at kunstnere tillader sig større friheder i den retning end andre. Det er mangel på opdragelse,« siger hun.

Sådan så det ud, da sangerinden Jada modtog Kronprinsparrets kulturelle Stjernedryspris i Odeon, Odense i 2019. I sin tale sagde hun: »Ned med patriarkatet og det hvide overherredømme!«
Sådan så det ud, da sangerinden Jada modtog Kronprinsparrets kulturelle Stjernedryspris i Odeon, Odense i 2019. I sin tale sagde hun: »Ned med patriarkatet og det hvide overherredømme!« Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Hvad tænker du om, at det er anden gang, det sker til Kronprinsparrets Priser? Tegner der sig et billede?

»Det kan man godt blive lidt ængstelig for, men det håber jeg ikke. Jeg synes også, det må være svært for Kronprinsparret at lægge øre til, for de kan jo hverken gøre fra eller til. I forhold til Kronprinsparret og i forhold til publikum er det en hån mod alt og alle, der glæder sig til en festlig begivenhed. Man sidder og tænker, 'Skal vi nu høre på det en gang til? Det er upassende.'«

Hvad tænker du om Kronprinsparrets retning?

»Helt principielt skal politik og forhold til de kongelige holde sig fra hinanden. Jeg siger det helt principielt. Sådan må det være. Det er vores Dronning et strålende eksempel på, gennem sit lange, værdigt liv. Så principielt vil jeg sige - og ikke fordi jeg ønsker at gå i clinch med Kronprinsparret, men principielt synes jeg, man skal forsøge at holde det adskilt,« siger Pia Kjærsgaard.

Kronprinsparret med Erika de Casier i Vejle.
Kronprinsparret med Erika de Casier i Vejle. Foto: Henning Bagger
Vis mere