BBC levede ikke op til sit ansvar, da mediet i iværksatte og bragte det famøse interview, som Martin Bashir lavede med prinsesse Diana, kort før prinsessens død.

Det fastslår en ny uafhængig rapport, som BBC selv omtaler.

I rapporten lyder det, at journalisten »bedrog og pressede« den britiske prinsesses bror for at få interviewet med hende. At Martin Bashir ved at forfalske bankudskrifter begik en »alvorlig overtrædelse« af BBC's egne etiske retningslinjer.

Derudover kritiseres BBC i rapporten for ikke »at leve op til de presseetiske standarder for integritet og gennemsigtighed« i forbindelse med interviewet, der blev bragt i 1995.

Her et stilbillede fra interviewet i 1995. To år senere døde prinsesse Diana.
Her et stilbillede fra interviewet i 1995. To år senere døde prinsesse Diana. Foto: FD
Vis mere

Interviewet var dengang et kæmpe scoop for mediet.

Dels, fordi man havde formået at få prinsessen i tale. Dels, fordi hun ærligt fortalte, at hun havde haft en affære, at hun havde lidt af en spiseforstyrrelse, og at hun havde selvskadet.

Det mest opsigtsvækkende udsagn omhandlede dog hendes forhold til eksmanden prins Charles og Camilla Parker-Bowles, som han siden har ægtet.

»Vi var tre i vores ægteskab, så det var en smule crowded,« lød det med henvisning til hendes ulykkelige ægteskab med prinsen, som hun tre år forinden var blevet separeret fra.

Martin Bashir.
Martin Bashir. Foto: ROBYN BECK
Vis mere

23 millioner briter så dengang interviewet, der i dag – over to årtier senere – fortsat er genstand for opmærksomhed.

En opmærksomhed, der atter tog til, da britiske Channel 4 sidste år bragte dokumentaren 'Diana: Sandheden bag interviewet'.

Her blev det mere end antydet, at den dengang ukendte journalist Martin Bashir snød prinsesse Diana til at give interviewet ved at spille på hendes frygt for, at hun blev overvåget af Secret Service. Og at han desuden skulle have afpresset hendes bror.

I kølvandet herpå blev en uafhængig undersøgelse af forløbet sat i gang med tidligere højesteretsdommer John Dyson i spidsen.

Prinsesse Diana i 1992
Prinsesse Diana i 1992 Foto: VINCENT AMALVY
Vis mere

Og det er altså resultaterne herfra, der netop er landet torsdag.

Efter rapportens kritiske konklusioner har BBC's generaldirektør, Tim Davie, udsendt en offentlig undskyldning.

Heri indrømmer han, at der dengang skulle have være gjort mere for at forhindre den uetiske måde, interviewet kom i stand.

»Selvom rapporten konstaterer, at Diana, prinsesse af Wales, var opsat på idéen om at lave et interview med BBC, så står det klart, at processen med at sikre interviewet kom til kort i forhold til, hvad seerne har ret til at forvente. Det er vi meget kede af,« understreger generaldirektøren.

Også journalisten bag det famøse interview, Martin Bashir, beklager, at han - i forsøget på at få et mere afslørende interview - forfalskede bankdokumenter, der skulle overbevise prinsesse Dianas lillebror, Charles Spencer, om, at BBC betalte familien for informationerne.

»Jeg underskyldte dengang, og det gør jeg igen nu, fordi jeg bad om at få lavet falske bankudskrifter. Det var en dum ting at gøre, og det var en handling, jeg fortryder dybt,« forklarer journalisten.

Martin Bashir trak sig for nylig som BBC's religionsredaktør på grund af sundhedsproblemer. Forinden havde han været sygemeldt i flere måneder grundet hjerteproblemer og coronafølger.

Charles Spencer med sin kone Karen Spencer til prins Harry og Meghan Markles bryllup
Charles Spencer med sin kone Karen Spencer til prins Harry og Meghan Markles bryllup Foto: Chris Jackson
Vis mere

Også den tidligere generaldirektør, Tony Hall - der var BBC's nyhedsdirektør dengang, interviewet blev lavet - har været ude og undskylde.

»Det var forkert af mig at lade tvivlen komme Martin Bashir til gode,« slår han fast.