Lyt til artiklen

Det har vakt splittelse i kongehuset, at prins Joachims fire børn fra årsskiftet ikke længere skal være prinser og prinsesse.

Nu blander prinsesse Benedikte sig også i debatten om sin søster dronning Margrethes beslutning.

»Jeg synes, at selvfølgelig er det svært for dem i starten, det er helt klart, men min søster tager kloge beslutninger, også som dronning og tænker frem i fremtiden og ikke lige her og nu, og det synes jeg er det vigtigste,« lød det fra prinsesse Benedikte til den fremmødte presse, da hun fredag eftermiddag skulle indvie OK-Fondens plejehjem Hornbækhave.

Men selvom spørgsmålene fortsatte, så valgte Dronningens søster at overhøre dem og forlod pressen, hvilket du kan se i videoen øverst i artiklen.

Men klart står det altså nu, at prinsesse Benedikte – ligesom kronprinsesse Mary tidligere i dag – bakker op om beslutningen om, at 23-årige prins Nikolai, 20-årige prins Felix, 13-årige prins Henrik og tiårige prinsesse Athena skal have frataget deres royale titler før tid.

I Kongehusets pressemeddelelse, hvor beslutningen onsdag blev annonceret, lød Dronningens begrundelse for at fjerne titlerne, at hendes »fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer«.

Få timer efter til Forskningens Aften på Nationalmuseet forsvarede dronning Margrethe personligt beslutningen med, at det var for hendes børnebørns skyld, da hun efter længere overvejelse fandt det »godt for dem i deres fremtid«.

For B.T.s royale korrespondent Jacob Heinel Jensen var det dog tydeligt, at titeldegraderingen – som han kaldte en »unødvendig ydmygelse« – talte ind i en sand »familiekrise« i kongefamilien.

For Dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børn deres kongelige titler er ikke faldet i god jord hos den gren af familien.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« udtalte grevinde Alexandra til B.T. på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

Efterfølgende har prins Joachim også selv til B.T. bakket op om den udmelding.

»Jeg kan sige, at mine børn er kede af det. Mine børn ved ikke, hvilket ben de skal stå på. Hvad de skal tro? Hvorfor skal deres identitet fjernes? Hvorfor skal de straffes på den måde?« spurgte prinsen blandt andet.

Også prins Nikolai har tilsluttet sig sine forældres udmeldinger.

Senest fredag har så både kronprinsesse Mary og nu også prinsesse Benedikte forsvaret de bortfaldende titler.