Det har vakt splittelse i kongehuset, at prins Joachims fire børn fra årsskiftet ikke længere skal være prinser og prinsesse.

De bortfaldende titler har såret prins Joachim og børnene, og nu blander også kronprinsesse Mary sig i debatten.

»Forandring kan være umådeligt svært, og det kan gøre rigtig ondt. Det tror jeg også, de fleste har prøvet,« siger kronprinsessen til B.T. fredag, da hun er mødt op til ungdomskonference i københavnske Øksnehallen.

»Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige. Vi kommer også til at se på vores børns titler, til når den tid kommer.«

Betyder det også, at deres børn også kan miste prinse- og prinsessetitlerne?

»I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig.«

Den overraskende nyhed om inddragelsen af titlerne kom ud onsdag, og der gik ikke mange minutter, før grevinde Alexandra udtalte sig på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« sagde grevinde Alexandra til B.T.

Samme aften blev dronning Margrethe forhold udmeldingen om, at børnebørnene følte sig udstødt, men herfra lød det, at regenten ikke selv havde set udtalelsen.

Torsdag var det en berørt prins Joachim, der selv udtalte sig.

»Jeg kan sige, at mine børn er kede af det. Mine børn ved ikke, hvilket ben de skal stå på. Hvad de skal tro. Hvorfor skal deres identitet fjernes? Hvorfor skal de straffes på den måde?« sagde prinsen.

Du kan læse hele prins Joachims interview med B.T. her.