Da det britiske kongehus mandag eftermiddag udsendte en pressemeddelelse om, at hertuginden var gået i fødsel, lå hun allerede med sin lille nyfødte prins i armene.

Først 12 timer efter, at den lille Archie havde skreget sit første royale skrig, valgte Buckingham Palace at dele den glædelige nyhed med det britiske folk.

Ventede Meghan og Harry med at dele deres store nyhed med verden, så det passede bedre for de amerikanske tv-kanaler? spørger kritiske røster nu.

Officielt lyder forklaringen, at de nybagte forældre ønskede en privat fødsel og ville nyde de første timer som ny familie alene – uden for offentlighedens søgelys.

Onsdag i denne uge - to dage efter fødslen - viste Meghan og Harry deres nyfødte søn frem for offentligheden.
Onsdag i denne uge - to dage efter fødslen - viste Meghan og Harry deres nyfødte søn frem for offentligheden. Foto: DOMINIC LIPINSKI
Vis mere

Spekulationerne går dog på, at nyheden blev timet af hensyn til de amerikanske tv-seere, så det passede perfekt for tv-showet 'This Morning' på tv-stationen CBS.

Værten på programmet, Gayle King, er nær ven af Oprah Winfrey, der jo som bekendt er tæt på hertuginden.

Det undrer også flere, at netop Gayle King – tilfældigvis – befandt sig i London i mandags og derfor var klar med en særlig reportage om den royale fødsel.

Blev CBS – som eneste medie – tippet om terminsdatoen, lyder spørgsmålet.

TV-værten Gayle King er frontfigur på et morgenprogram på tv-kanalen CBS.
TV-værten Gayle King er frontfigur på et morgenprogram på tv-kanalen CBS. Foto: SHANNON STAPLETON
Vis mere

Derfor har den britiske kendis-journalist Dan Wootton stillet – hvad han selv kalder otte centrale spørgsmål om offentliggørelsen af fødslen – til det britiske kongehus.

Allerede flere uger før fødslen meddelte de vordende forældre, at parret ikke, som britiske royale par har gjort de seneste 40 år, ville stille op til fotografering foran hospitalet kort efter fødslen.

Wootton skriver i avisen The Sun, at han ligesom alle andre glæder sig over den lille nye prins, men han forstår ikke den kommunikationsstrategi, hertugparret og deres stab har valgt.

'Men hvis dette par blindt vil smide årtiers royal tradition ud og bruge vores penge på at køre deres husholdning som en royal version af Kim Kardashian og Kanye West, så har medierne ret til at stille spørgsmål om den kaotiske offentliggørelse for at finde ud af, hvad der gik galt,' skriver han.

En meget glad og stolt prins Harry mødte mandag pressen og fortalte om fødslen af sin søn.
En meget glad og stolt prins Harry mødte mandag pressen og fortalte om fødslen af sin søn. Foto: STEVE PARSONS
Vis mere

Og det er altså det, han har gjort.

Ikke overraskende afviser hoffet blankt, at begivenheden var timet for at tilgodese det amerikanske tv-show.

Og at Gayle King tilfældigvis befandt sig i London, skyldes ifølge Buckingham Palace, at han var i gang med at producere et program om hertugparrets etårs bryllupsdag.

Kongehuset understreger, at nyheden blev forsinket af hensyn til de nybagte forældre, så de havde tid til at informere deres familie og venner om fødslen.

Foto: DOMINIC LIPINSKI
Vis mere

Og det faktum, at hoffet sendte en meddelelse ud om, at hertuginden var gået i fødsel på et tidspunkt, hvor hun for længst havde født, skyldes ifølge Buckingham Palace, at journalisterne misforstod beskeden.

'Hvorfor løj hun (Sara Latham, Harry og Meghans pressetalskvinde, red.) så tilsyneladende om fødslen ved at annoncere, at Meghan var i fødsel ni timer EFTER, at hun rent faktisk havde født?' vil Dan Wootton vide.

Og svaret fra Buckingham Palace lyder:

'Det gjorde hun ikke. Det var medierne, der konkluderede, at hertuginden stadig var i fødsel, ikke vores meddelelse. Meddelelsen slog fast: 'Hertuginden gik i fødsel i de tidlige morgentimer. Hertugen af Sussex er ved Hendes Højheds side. En udtalelse kommer snart.'

De nybagte forældre sammen med Dronning Elizabeth, prins Philip og Meghan Markles mor, Doria Ragland.
De nybagte forældre sammen med Dronning Elizabeth, prins Philip og Meghan Markles mor, Doria Ragland. Foto: POOL
Vis mere

Wootton vil også vide, om den lille nye prins blev vist frem ved middagstid onsdag på Windsor Castle, så billederne af den lille lykkelige familie kunne nå amerikanerne ved morgenkaffen.

Hertil svarer hoffet, at tidspunktet blev valgt, fordi det var der, dronningen og prins Philip besøgte slottet.

Journalisten undrer sig også over hemmelighedskræmmeriet omkring fødslen, som efter hans mening fører til spekulationer og falske nyheder, og her får han et meget bestemt svar:

'Vi har hele tiden sagt, at fødslen ville være privat efter udtrykkeligt ønske fra forældrene, og vi gjorde det klart på dagen, at vi ikke ville frigive den information. Set i den sammenhæng er det dybt uretfærdigt at bebrejde enkeltpersoner for historier, som pressen vælger at køre.'

Archie Harrison Mountbatten-Windsor er nummer syv i arvefølgen til den britiske trone.

Han blev født mandag morgen klokken 5.26 og vejede 3.260 gram.