Traditionen tro præsenterede Mette Frederiksen (S) torsdag sin nye regering for dronning Margrethe på Amalienborg.

Ved Dronningens side stod hendes søn og tronfølger, kronprins Frederik, og det var der en helt særlig – og velfunderet – årsag til, siger kongehusekspert Søren Jakobsen.

»Kongehuset vil ikke snakke generationsskifte med omverdenen, men der er en indkøring af kronprinsparret i gang. Ved dette regeringsskifte skal tronfølgeren være til stede, og det er godt, at kongehuset også ser det sådan,« siger eksperten til B.T.

»Det giver en glidende overgang til fremtiden,« slår han fast.

Det er ikke mindst af rent praktiske årsager, at kronprins Frederiks tilstedeværelse er påkrævet.

»Vi har en aldrende dronning, og det er helt naturligt, at hendes rigsforstander – eller vikar om man vil – møder den nye regering. Han er regent, når hun er ude at rejse, eller hvis hun bliver syg, og derfor er det godt, at han lærer de nye ansigter i regeringen at kende,« siger Søren Jakobsen.

Kronprins Frederik har længe været midlertidig regent i Danmark, når dronning Margrethe har rejst eller på anden måde været ude af stand til at passe sine opgaver som dronning.

Han har også været været med til møder med både Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen i forbindelse med magtoverdragelsen efter folketingsvalget. Det er derfor helt naturligt, at han modtager den nye regering, og skal ikke ses som et tegn på, at Dronningen overdrager tronen til ham tidligere end forventet.

»Det er en gammel tradition, at tronfølgeren deltager i disse ting. Det er der ikke noget nyt i. Man kan kun udlede, at kongehuset handler ansvarligt og tænker på fremtiden,« siger Søren Jakobsen.

Han forudser, at kronprins Frederik kan få meget at gøre med den nye regering i de kommende fire år på grund af Dronningens alder.

»Det er jo ikke kun Kronprinsen, der kan blive ramt af bevægelsesproblemer,« siger han med henvisning til Frederisk diskusprolaps, der for nylig forhindrede ham i at deltage i løbedistancen i sin egen opfindelse, Royal Run.

»Der kan ske noget med hende, der gør, at han i kortere eller længere tid skal stå for kontakten mellem regeringen og kongehuset, og så er det godt for begge parter, at de kender hinanden,« siger Søren Jakobsen.