Tre dage var det svenske kronprinsessepar på besøg, og i den tid var kronprins Frederik fungerende regent.

Han trykkede hænder, hørte om forskellige spændende projekter, og så holdt han tale ved Dansk Industris topmøde, hvor han uddelte DI-Prisen.

»Det er en pæn præstation, han leverer som regent, uden at være egentlig prangende,« fortæller Sebastian Olden-Jørgensen, som er historiker og kongehusekspert.

Han siger, at det er en forholdsvis nem rolle, Kronprinsen har skullet udfylde i disse dage. Det hele var planlagt ned til mindste detalje.

Det svenske kronprinsessepar og det danske kronprinspar i DR Koncerthuset tirsdag 17. september 2019. (Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Det svenske kronprinsessepar og det danske kronprinspar i DR Koncerthuset tirsdag 17. september 2019. (Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Det er en mulighed for at gøre det godt, men det er nu ikke så svært at gøre det godt her.«

Sebastian Olden-Jørgensen fortæller, at dér, hvor Kronprinsen er stødt på problemer i hans kommunikation udadtil, er, når han er uden manuskript.

»Det har været i interviewsituationer, han tidligere har været i vanskeligheder. Når han er på slap line,« slår kongehuseksperten fast.

Han forklarer dog, at vores midlertidige regent gør lige det, han skal i denne situation, hvor talen bliver leveret med en troværdighed, og hvor selve indholdet er, som man kunne ønske det.

»Det er jo langt bedre med én, der leverer jævnt og stabilt, end én, som brillerer en gang imellem og så falder fuldstændigt igennem ved andre lejligheder.«

Kronprins Frederiks kone, kronprinsesse Mary, har til gengæld vundet priser, og hun er nærmest 'skræmmende' professionel og dygtig, lyder det fra eksperten.

De to udgør et stærkt par, for kronprins Frederik har andre kommunikationskvaliteter, som gør sig godt, når man en dag skal være konge.

»Han er jo i øjenhøjde, og så virker han som en særdeles hyggelig fyr, og det er noget, som mange, og i særdeleshed danskerne, er vilde med.«

Han siger, at de svagheder, Kronprinsen nogle gange har med at snuble over ordene, er noget, som danskerne har meget nemt ved at tilgive.

I modsætning til de svagheder, som prins Henrik havde. Det var nogle, som danskerne ikke var nær så parate til at se igennem fingre med.

Til gengæld kan det dog være, at kronprins Frederik i fremtiden kommer til at skulle arbejde med de ting, han har svært ved.

»Det kan jo godt tænkes, at folket, når kronprins Frederik bliver konge, kommer til at forvente, at han bliver mere værdig. Man kan sagtens forestille sig, at der vil være andre forventninger til ham som regent, end der er nu, hvor han er kronprins,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

»Men han kan jo vokse med opgaven.«

Han siger, at Kronprinsen og Kronprinsessen står stærkt i forhold en dag at skulle fungere som regentpar i Danmark. Kronprinsen er som nævnt i øjenhøjde med folk, og Kronprinsessen er meget karismatisk.

»Man kan jo bare lykønske ham med, at han har fundet sådan en hustru.«

Det svenske kronprinsessepar har været på besøg siden mandag, og den kongelige kvartet har både besøgt krigsskibe i haglvejr, set indersiden af en uindviet operationsstue på Rigshospitalet og fået set de nyeste opfindelser på konferencen Tech BBQ.