Dronning Margrethe rejser til Frankrig og rykker ind på Chateau de Cayx.

Det bekræfter Kongehusets kommunikationsafdeling over for B.T.

9. august afslører den kongelige kalender, at kronprins Frederik er regent, og det sker, fordi Dronningen er i Frankrig. Her vil hun flytte ind på kongefamiliens vinslot i Sydfrankrig og nyde sensommeren.

Hun er først tilbage på pinden i Danmark 17. august.

Dronning Margrethe holder pressemøde på Chateau de Cayx i 2018.
Dronning Margrethe holder pressemøde på Chateau de Cayx i 2018. Foto: CAROLINE BLUMBERG
Vis mere

»Hendes Majestæt Dronningen tager ophold på Chateau de Cayx. Der er tale om en privat ferie,« oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling.

Det betyder formentlig også, at Dronningen kommer til at se prins Joachim og prinsesse Marie og deres børn, prins Henrik og prinsesse Athena, som bor i Paris. På et pressemøde forleden på Færøerne spurgte B.T. Dronningen, om hun havde planer om at besøge prins Joachim i Frankrig.

»Jeg regner jo faktisk med – hvis det hele flasker sig – at få nogle dage i Frankrig i sommeren. Men det hele er sådan lidt løst endnu. Det vil vise sig, hvad det bliver til,« sagde hun.

Nu bliver det altså til noget.

Sådan så det ud til prins Henriks 80-års fødselsdag i 2014.
Sådan så det ud til prins Henriks 80-års fødselsdag i 2014. Foto: MARC SALVET / PHOTOPQR / DEPECHE
Vis mere

Det er meget længe siden, at Dronning Margrethe har været på Cayx, men slottet minder hende i den grad om hendes liv med prins Henrik. Prisgemalen havde tætte forbindelser til hele regionen og til landsbyen Luzech, hvor han ofte tog på marked. Også den lidt større by Cahors er vant til at have selskab af den danske kongefamilie.

Sidste år var det prins Joachim og prinsesse Marie, der brugte Chateau de Cayx som sommerresidens, men besøget blev rystet af prins Joachims blodprop i hjernen 24. juli. Prinsen blev behandlet på universitethospitalet i Toulouse, og da han blev udskrevet, restituerede han på Cayx resten af sommeren, inden han i september begyndte som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris.

Prins Joachim vendte hjem til Dronningen i december for at fejre julen på Marselisborg Slot i Århus, og siden har han kun været i Danmark en gang – nemlig til prins Felix' studenterfest i slutningen af juni.

I maj chokerede prins Joachim, da han i et ærligt interview med det franske magasin, Point de Vue sagde, at han var utilfreds med sin rolle i Kongehuset.