Ifølge Jacob Heinel Jensen kan det britiske kongehus »ånde lettet op«.

For B.T.s royale korrespondent har torsdag på premieredagen set de tre første afsnit af prins Harry og hertuginde Meghans nye dokumentarserie, 'Harry & Meghan', på Netflix.

Og kongehuseksperten mener bestemt ikke, at dokumentarserien »i første omgang« var så sprængfarlig, som der ellers var lagt op til.

»Det blev ikke til nogen nedslagtning af det britiske kongehus. Det blev faktisk ikke engang en bombe. Det var mere en fortælling om Harry og Meghans liv,« forklarer Jacob Heinel Jensen.

I stedet blev det højst til »pinlige« latterliggørelser af kongehusets traditioner.

»Men de store afsløringer, vi forventede – som at der måske var medlemmer af den britiske kongefamilie, der havde lækket negative historier til pressen – de kom ikke,« forklarer kongehuseksperten.

Samtidig havde mange forventet, at hertugparret af Sussex ville lange hårdt ud efter racismen i både det britiske kongehus, offentligheden og medierne, som de tidligere har påstået at være ofre for.

Det spor »holder de fast i, men uden at blive konkrete«, fortæller han.

Prins Harry og Meghan Markle tjente millioner på deres Netflix-dokumentar om dem selv. Men ifølge B.T.s royale korrespondent Jacob Heinel Jensen var kritikken af det britiske kongehus i dokumentaren blot en gentagelse af tidligere udmeldinger.
Prins Harry og Meghan Markle tjente millioner på deres Netflix-dokumentar om dem selv. Men ifølge B.T.s royale korrespondent Jacob Heinel Jensen var kritikken af det britiske kongehus i dokumentaren blot en gentagelse af tidligere udmeldinger. Foto: Netflix
Vis mere

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, der i mange år har boet i London, kan kun tilslutte sig kritikken.

»Harry og Meghan siger ikke noget, der ikke allerede er sagt før. Det bemærkelsesværdige er bare, at de rent faktisk siger det,« påpeger korrespondenten.

»Derfor trækker dokumentaren stadig overskrifter i hele verden og deler Storbritannien, for det britiske kongehus er ikke vant til at få luftet deres beskidte undertøj på den måde.«

For man har ikke før set kongelige så offentligt melde ud om deres interne konflikter, som prins Harry og hertuginde Meghan nu igen gør, siger han.

»Der er nok også en pointe i, at de gentager kritikken af kongehuset nu, efter dronning Elizabeth er død. For selvom det ikke bliver sagt direkte, så peger pilen på, at problemerne, de oplevede, ikke nødvendigvis er forsvundet med den, der sidder på tronen nu,« pointerer Jakob Illeborg.

Jakob Illeborg, international korrespondent, B.T.
Jakob Illeborg, international korrespondent, B.T. Foto: Jon Wiche
Vis mere

Men trods de manglende forventede angreb på kongefamilien formår dokumentarserien stadig at være »meget ensidig«, mener Jacob Heinel Jensen.

»Når man selv laver en dokumentarserie om sig selv, så vælger man jo præcis det filter, man gerne selv vil lægge på. Så det er Harry og Meghans venner – folk, der rigtigt godt kan lide dem – der udtaler sig om, hvad for nogle fantastiske, velgørende mennesker de er, og hvor dårligt de er blevet behandlet i Storbritannien – og også lidt af den kongelige familie,« forklarer den royale korrespondent.

Så det er altså ikke konflikterne mellem det britiske kongehus og hertugparret, der udtrådte for snart tre år siden, som man skal se den nye Netflix-serie for.

»Den her dokumentar er ikke rystende for kongehuset. Det er måske mere et meget godt eksempel på, hvor langt Meghan og Harry er fra livet i England. Det virker ikke til, de nogensinde har lyst til at vende tilbage. De lever i en helt anden galakse i Sydcalifornien,« siger kongehuseksperten.

»Dokumentaren stritter i flere forskellige retninger, men vigtigst af alt – set fra Buckingham Palace – så blev det ikke nogen bombe, det her.«

Der er dog stadig tre afsnit af Harry og Meghans dokumentarserie, som endnu ikke er udkommet.

»Så næste torsdag finder vi ud af, om de har flere julegaver – eller hadegaver – til den britiske kongefamilie. Men det blev det i hvert fald ikke i denne omgang,« slutter Jacob Heinel Jensen.