Hun har stået som midtpunkt foran store forsamlinger i det meste af sit liv. Men modsat kronprinsesse Mary, dronning Elizabeth eller prins Joachim har det aldrig faldet hende let og naturligt.

Alligevel kan dronning Margrethe, der fredag fylder 81 år, se frem til, at hun har været en succes som monark, der har hjulpet til med at holde Kongehuset ude af de store skandaler.

»Hun er jo meget korrekt, og jeg tror, at befolkningen godt kan lide, at Kongehuset er præget af stabilitet. Det er ikke så underholdende. Der er ikke så mange skandaler, men det tror jeg hun priser sig lykkelig for,« siger kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

Hvis man sammenligner med de andre kongehuse, så har der været meget stille om det danske, der har været forskånet for skandaler med kongelige, der har forladt Kongehuset, som det er set i England, eller om en monarks 'uægte' børn, som det var tilfældet i det belgiske kongehus for slet ikke at nævne anklagerne om korruption mod den tidligere spanske konge.

Kronprinsesse Mary er meget bedre til at tale foran store forsamlinger end både sin svigermor og sin mand.
Kronprinsesse Mary er meget bedre til at tale foran store forsamlinger end både sin svigermor og sin mand. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»De har været meget gode her i landet, men de har også været heldige. Grevinde Alexandra er jo klog og har ikke lavet ballade eller sagt noget ufordelagtigt om nogen, og hun er jo ellers den, man kan udpege som risikofaktor,« siger Sebastian Olden-Jørgensen med henvisning til, at man i det engelske kongehus har haft problemer med de personer, der er blevet skilt fra medlemmer af det britiske kongehus.

Sebastian Olden-Jørgensen mener, at en stor del af æren for at undgå skandaler kan tilskrives dronning Margrethe.

For godt nok er hun ikke noget naturtalent til at begå sig i store forsamlinger. Dronningen har selv tidligere beskrevet, hvordan hun kan føle sig kejtet i rollen, og hvordan det altid er faldet hendes lillesøster prinsesse Benedikte mere naturligt at være kongelig.

»Dronningen er jo lidt stiv i det, og hun er ikke 'easygoing'. Hun har ikke en naturlig scenevanthed, og det er egentlig helt utroligt, at hun et helt liv har optrådt i offentligheden, men stadig virker lidt stiv og kejtet,« siger kongehuseksperten og peger på, at for eksempel både den britiske dronning Elizabeth og kronprinsesse Mary klarer opgaverne helt anderledes.

Dronning Elizabeth adskiller sig også fra dronning Margrethe.
Dronning Elizabeth adskiller sig også fra dronning Margrethe. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

»De kan stille sig op med en helt naturlig autoritet og tilpashed i situationen og afvikle deres offentlige pligter. Prøv at se Elizabeths nytårstaler. Der bliver ikke fumlet med papirerne,« siger han og tilføjer, at også prins Joachim besidder det samme talent.

Til gengæld har dronning Margrethe en anden styrke. Hun er så arbejdsom og dedikeret, at hun har vundet danskernes respekt og hjerter.

»Hun er et pligtmenneske, der går ind i den her rolle fuldstændig oprigtigt og med stort engagement, og det sætter befolkningen pris på.«

Dronning Margrethe og kronprinsesse Mary.
Dronning Margrethe og kronprinsesse Mary. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Dronning Margrethe har videreført det danske kongehus' tradition for diskretion og stabilitet. Man kunne jo se i forbindelse med prins Henrik og hans sygdom, at hun bar det med stor tålmodighed. Hun kunne ikke styre ham, men hun kunne styre den måde, som hun og resten af familien tog det på. Og det gjorde hun på en måde, som vandt alles sympati,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Det seneste år har coronapandemien lagt en dæmper på Kongehusets aktiviteter. Men også her har dronning Margrethe vist sin styrke, da Dronningen 17. marts 2020 holdt en tale til danskerne om alvoren ved corona, påpeger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

»Hun viste, at hun er det her nationale samlingspunkt, som hun har været i mange år,« siger han.

Dronning Margrethes fødselsdag bliver ligesom i 2020 fredag anderledes, end den plejer. Grundet corona vil Dronningen ikke – som normalt – komme ud på balkonen på Amalienborg og vinke til danskerne. I stedet vil hun holde fødselsdagen i privat regi på Fredensborg Slot.