Selvom Jim Lyngvild er meget begejstret for Kronprins Frederiks entre på Smukfests største scene, så mener han ikke, at det sømmer sig for en konge.

Designeren, erhvervsmanden og medforfatter til biografien om Kronprinsesse Mary, ‘Vild med Mary,’ mener, at der er stor forskel på, hvad en kronprins og en konge kan foretage sig.

»Han skal glæde sig over det, mens han kan. Når han er konge af Danmark, kan han ikke gøre det her. En konge kan ikke stå på en scene og udvælge, hvem der klapper højest. Det ville være meget pinligt. Der her er virker ungt og impulsivt, men som konge skal alt hvad du gør have en form for mission, for det er derfor du får den høje apanage. Du skal udvise kompetence, og det er ikke en kompetence at udpege, hvem der klapper højest,« siger han.

Samtidig kalder han indslaget ‘genialt’ og Kronprins Frederik for ‘kongehusets redning.’

»Vi har en ny generation, som synes, at kultur og traditioner er spændende nok, men de har slet ikke samme autoritetsans, som vores forældres generation, og kun ved at kongehuset er agilt, kan det bibeholde dets position.«

Jim Lyngvild er medforfatter til en biografi om Kronprinsesse Mary. Arkivfoto Vis mere

Ifølge historiker Lars Hovbakke Sørensen vil mange se skeptisk på, at en kongelig optræder jovialt på en musikscene under en festival.

»Det her vil dele befolkningen. Jeg tror, at kronprinsen umiddelbart har tænkt, at det var en god ide at gøre det, fordi det passer godt til hans image som folkelig. Men det kan også blive for feststemt for nogle,« siger han.

Ifølge Jim Lyngvild er Kronprinsesse Mary afgørende for, at kronprinsen kan tillade sig at takke ja til en ide om at optræde sammen med Nephew.

»Det er vidunderligt, at han har en kone, som holder på formerne. Hun besidder klassen. Så kan han få frihed, være en spradebasse og være vild, fordi der stadig er regler og etikke, men også fordi vi ved, at han i morgen kan stå i en uniform til en gallamiddag,« siger han.