Ægteskabet med dronning Margrethe begyndte i en lykkerus. Men snart blev Henrik stærkt kritiseret for sin elegante stil, hans måde at være far på. Men i alle årene har Henrik været sin hustrus store støtte i gerningen som Dronning af Danmark.

Klokkerne i Holmens Kirke bimlede i over en time, mens en stærkt nervøs Henrik ventede på sin brud. Men det var al ventetiden værd. Aldrig havde danskerne set tronfølgeren så smuk, som da hun skred op ad kirkegulvet i sin enkle brudekjole, med sin mormors slør i diademet og moderens margueritbroche på brystet.

Efter vielsen var greve Henri Laborde de Monpezat tranformeret om til den danske prins Henrik. I sin tale om aftenen slog Henrik pludselig over i et næsten formfuldendt dansk og erklærede, at »han kom fra et blomsternes land til en blomstrende have - syren og guldregn, hyld og bonderoser - blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allerdejligste pynt”.

I 1974 købte regentparret det dengang noget forfaldne vinslot, Chateau de Caix. Vinslottet, hvor Henrik fik sat en vinproduktion i gang, blev hurtigt parrets fristed. Her kunne de være helt sig selv, slå håret ud og gå i flade sko. Det er her, Margrethe har malet flere af sine kendte malerier, mens Henriks vin med tiden er blevet anerkendt og nu bliver solgt i danske supermarkeder.
I 1974 købte regentparret det dengang noget forfaldne vinslot, Chateau de Caix. Vinslottet, hvor Henrik fik sat en vinproduktion i gang, blev hurtigt parrets fristed. Her kunne de være helt sig selv, slå håret ud og gå i flade sko. Det er her, Margrethe har malet flere af sine kendte malerier, mens Henriks vin med tiden er blevet anerkendt og nu bliver solgt i danske supermarkeder. Foto: JEAN-PIERRE MULLER
Vis mere

Talen fik øjeblikkelig danskerne til at tro, at den nye prins allerede talte dansk. Men det var ingenlunde tilfældet. Det afslørede prins Henrik selv efter brylluppet, hvor danskerne blev klar over, at Prinsen slet ikke talte så godt dansk, som de troede. I bogen ‘Enegænger’ fortæller prins Henrik åbenhjertigt, hvorfor hans danske tale blev så god.

»I de seks måneder, der var gået siden forlovelsen, havde jeg lært dansk efter ‘gentageftermig’-metoden. Og jeg havde øvet mig så grundigt på talen, at folk troede, at jeg talte strålende dansk. Det var så absolut ikke tilfældet«.

Snart dukkede de kritiske røster op. For hvor danskerne først var faldet pladask for den høje, flotte franskmand med det mørke ydre og den elegante tøjstil, blev han nu kritiseret for at være for avanceret i sit tøjvalg. Når han viste sig offentligt, var han nu alt for formel. Man brød sig heller ikke om, at Prinsens dansk slet ikke flød så flot, som i bryllupstalen. Og hvad lignede det, at han hellere ville spille tennis eller sejle, når danskernes favorit-sportsgren jo var fodbold.

De stolte nybagte forældre med deres førstefødte, kronprins Frederik som nyfødt.
De stolte nybagte forældre med deres førstefødte, kronprins Frederik som nyfødt. Foto: Gleie Erik
Vis mere

Hjemme på Amalienborg var tronfølgerparret stadig nyforelskede. Men Margrethe anede ikke, hvordan hun skulle hjælpe sin mand og vende de hårde vinde til blide briser.

»Jeg var måske ikke så god til at hjælpe min mand på gled, som jeg burde have været. Det overså jeg nok. Jeg troede, at sådan - ja, jeg ved ikke, hvad jeg troede - jeg tror ikke, jeg tænkte nok, simpelthen. Det kunne jeg nok have gjort fiksere, hvis jeg havde været tilstrækkelig opmærksom på, hvad det var, jeg gik og bedrev. Jeg kom til at fylde forfærdelig meget i landskabet i forhold til familien, det gjorde jeg. Helt bestemt«, har dronning Margrethe senere blankt erkendt i bogen ‘M 40 år på tronen’.

Hun kalder ham stadig 'Chéri', og han skriver stadig glødende kærlighedsdigte til hende, der får dem begge til at græde af bevægelse. Kærligheden mellem dronning Margrethe og prins Henrik har været intakt i alle deres år sammen. Her kysser Henrik kærligt sin hustru, inden han overlader hende til pressen og pressemødet på Amalienborg i deres hjem, Christian IX's Palæ,  i anledning af Dronningens 40 års jubilæum som regent i 2012.
Hun kalder ham stadig 'Chéri', og han skriver stadig glødende kærlighedsdigte til hende, der får dem begge til at græde af bevægelse. Kærligheden mellem dronning Margrethe og prins Henrik har været intakt i alle deres år sammen. Her kysser Henrik kærligt sin hustru, inden han overlader hende til pressen og pressemødet på Amalienborg i deres hjem, Christian IX's Palæ,  i anledning af Dronningens 40 års jubilæum som regent i 2012. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Men kritikken skulle blive Henriks tro følgesvend i alle årene i Danmark. Særligt blev han kritiseret for sit syn på børneopdragelse, som mange fandt lige vel gammeldags, da han i et interview gav udtryk for, at 'børn er som hunde eller heste, de skal tæmmes, for at man kan få et godt forhold til dem'... Og at han selv har fået sine lussinger - 'Det tager man ikke skade af'.

Det blev ikke bedre, da et amerikansk tv-program viste, hvordan en lille, skrækslagen og grædende kronprins Frederik, efter han var røget af hesten, af sin far blev ‘tvunget’ op på hesteryggen igen.

Frederik selv beskrev sønnernes oplevelse af deres far, da han holdt den berømte tale ved forældrenes sølvbryllup i 1992.

»Papa, man siger, at den man tugter, elsker man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed«.

"Vil du have et hiv?" Prins Henrik med sin to-årige søn kronprins Frederik i haven bag ved Amalienborg i 1970.
"Vil du have et hiv?" Prins Henrik med sin to-årige søn kronprins Frederik i haven bag ved Amalienborg i 1970. Foto: POLFOTO
Vis mere

Det var nemlig hovedsagelig prins Henrik, der stod for opdragelsen af de to sønner. En opgave han gik op i med liv og sjæl. Og det var bestemt ikke kun med de franske ‘gifles’, (det franske ord for de lussinger, der er sjældne, men ikke voldsomme og er et særdeles håndfast udtryk for kravet om disciplin, red.). Henrik kom op i børneværelset, hvor han afsporede elektriske tog og fik legetøjsbiler til at støde sammen. Han var også en meget opmærksom far, når det handlede om sønnernes lektielæsning, klavertimer og ridetimer. Men han var også den slags far, som tog børnene med i Zoo for at fodre dyrene, de byggede sandslotte på stranden, og de cyklede ture sammen.

Fra de blev gift den strålende dag i juni 1967, har Henrik været indforstået med, at når Margrethe blev dronning, går hun forrest i alle officielle gøremål. Umiddelbart en hård nød at sluge for en stolt galler som Henrik. Til gengæld har han så indtaget rollen som familiens patriark bag slottenes tykke mure. Sidst, men ikke mindst, har Henrik, indtil han gik på pension i 2016, været sin hustrus nærmeste rådgiver. Og støtte.

Til sølvbryllyppet i 1992 dansede Margrethe og Henrik brudevals. Ingen af dem kunne skjule, at de efter 25 års ægteskab stadig var meget lykkelige sammen
Til sølvbryllyppet i 1992 dansede Margrethe og Henrik brudevals. Ingen af dem kunne skjule, at de efter 25 års ægteskab stadig var meget lykkelige sammen Foto: KLAUS MØLLER
Vis mere

Efter mere end 50 års ægteskab - Margrethe og Henrik holdt et stille og meget privat guldbryllup sidste år - kalder hun ham stadig 'Chéri'. De holder også stadig hinanden i hånden, eller slynger en arm om livet på hinanden, når de går side ved side.

Og gennem hele deres ægteskab har han skrevet glødende kærlighedsdigte til hende, der gjorde dem begge så bevægede, at de fik våde øjne.