For første gang i 10 år inviterer dronning Margrethe igen pressen indenfor på Château de Cayx, mens hun er på sommerferie på slottet. Det sker torsdag formiddag, hvor både franske og danske journalister er budt til pressemøde på prins Henriks sydfranske vinslot. Og det er på ingen måde tilfældigt, at majestæten vælger prinsens hjemmebane til at genoptage den gamle tradition, mener eksperter.

I mange år var det en fast tradition, at dronningen og prins Henrik holdt pressemøde på deres sommerresidens, når de opholdt sig på slottet i august. Siden 2008 har det samlede pressekorps dog kun været på Cayx i forbindelse med prinsens fødselsdag i 2014, men nu lader det til, at Dronningen ønsker at genoptage traditionen.

Hele den kongelige familie fotograferet på slottet i forbindelse med prins Henriks fødselsdag i 2014.
Hele den kongelige familie fotograferet på slottet i forbindelse med prins Henriks fødselsdag i 2014. Foto: MARC SALVET / PHOTOPQR / DEPECHE
Vis mere

Torsdag møder regenten i hvert fald både den danske og den franske presse på slottet. Ifølge invitationen fra kongehusets kommunikationsafdeling er anledningen det forestående franske statsbesøg i Danmark. Den franske præsident kommer på besøg sidst i august, og ved den slags anledninger er det kutyme, at regenten taler med den udenlandske presse.

Kongehuseksperter mener dog, at det på igen måde er tilfældigt, at det sker på netop det sted, som stod prinsens hjerte så nært.

»Dronningen sender et vigtigt signal ved at genoptage pressemødet på Château de Cayx og vise, at pressen skal have adgang til hende. Hun ønsker at genoptage traditionen med at møde det samlede pressekorps på en lidt mere uformel måde. Og så viser hun også prins Henrik en sidste ære ved at gøre det lige netop på det sted, som han holdt så meget af.«

Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

Det siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, som mener, at prins Henriks død giver Dronningen mulighed for at genoptage traditionen.

»Det blev aldrig meldt offentligt ud, hvorfor den årlige tradition blev droppet, men jeg gætter på, at prinsens holdninger de seneste år gjorde det vanskeligt for Dronningen at holde fast i traditionen,« siger han og hentyder til prins Henriks mange udmeldinger om, at han ikke følte sig ligestillet med sin kone, ikke var tilfreds med sin titel, og senest, at han ikke ville begraves ved siden af hende.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Forfatter Søren Jakobsen, som har beskæftiget sig med kongehuset i mange år, mener, at det netop i år er særlig vigtigt for Dronningen at opholde sig på Cayx – netop det sted, hvor hun og prinsen har så mange gode minder.

»Dronningen forsøger at vise, at vi nu er tilbage i den gamle gænge. Sørgetiden er forbi, og nu er det igen normale tilstande. Og det er en god lejlighed at gøre det der, hvor både hun og prinsen har haft et fristed. Nu genoptager hun de gamle traditioner,« siger han.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Det er første gang efter prins Henriks død, at Dronningen er tilbage på slottet, og det kan meget vel vække blandede følelser hos hende, mener Søren Jakobsen.

»Selvfølgelig må det være vemodigt for hende at være tilbage, men på en måde må det også være en glæde at være på det sted, hvor de har haft så mange gode stunder. Der er kun én eneste mørk plet i erindringen om Cayx, og det var, da prinserne kørte galt i området omkring Cahors og nær var blevet slået ihjel. Ellers har de lutter gode minder,« siger Søren Jakobsen.

Det var også på Château de Cayx, at prins Henrik i 2002 gav sit berømte interview til B.T.s daværende royale reporter, Bodil Cath, og afslørede, at han følte sig ydmyget og kasseret. Og det var her, prinsen sidste år søgte tilflugt, da hans beslutning om, at han ikke ville begraves ved siden af Dronningen, blev offentliggjort.