I tv-klippet over artiklen kan du se et uddrag fra dronning Margrethes pressemøde i anledning af hendes 75 års fødselsdag, hvor en journalist kom galt af sted, da han stillede et spørgsmål. Læs hans forklaring af sagen her.

Danmarks dronning er 77 år, har en syg mand og en søn og svigerdatter i deres bedste alder. Derfor vil det være et klogt og helt forståeligt træk fra Margrethes side, hvis hun i nytårstalen i aften vælger at abdicere, mener eksperter. For første gang spiller danskerne om abdiceringen.

Når dronning Margrethe i aften holder sin nytårstale med livesending fra arbejdsværelset på Amalienborg Slot, følger befolkningen altid opmærksomt med. Men i år er der ekstra opmærksomhed om den kongelige nytårstale. I år er det nemlig mere oplagt end det nogensinde har været før at Dronningen bryder sit ellers stålfaste princip om at ‘hun vil blive på pinden, til hun falder af den’. Det mener kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen:

»For første gang tror jeg, der er 50 procents chance for, at dronning Margrethe abdicerer i aften«.

Han bygger sin formodning på det dramatiske år 2017, hvor prins Henrik i sommer kom med den bombastiske meddelelse om, at han ikke ville begraves ved siden af sin hustru. Og at Kongehuset i september udsendte en pressemeddelelse om, at prins Henrik er blevet ramt af demens.

»Hvis hun (dronning Margrethe, red.) havde taget beslutningen for et eller to år siden, ville det have fremstået som om, hun bøjede sig for en urimelig mand. Men hvis hun gør det nu, tager hun hensyn til en syg mand. Og deri er en verden til forskel«, mener Sebastian Olden-Jørgensen.

Hos Nordicbet kan man for første gang spille på, om Margrethe abdicerer under sin nytårstale. Spiller man på, at Margrethe går af, får man sine penge 4,5 gange igen.Også i Sverige har medierne spekuleret i en abdicering i aften, mens en ny meningsmåling foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, viser, at hele 40 procent af danskerne mener, Margrethe skal træde tilbage og overlade tronen til Frederik og Mary.

Det tvivler forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen dog på at hun gør. Han peger i stedet på, at regenten ikke med et pennestrøg kan slippe sin pensionering ud i sin nytårstale, som hun gjorde for et par år siden med prins Henriks.

»Jeg tror ikke hun juridisk kunne gøre det, fordi der også ligger noget statsretligt i det. Selv om lysten skulle være der«, mener Søren Jakobsen.

Til gengæld vil det i hans og Sebastian Olden-Jørgensen optik være et klogt træk, hvis Margrethe, bryder traditionen og vælger at gå af i år.

»Det vil være klogt af Dronningen, at hun genovervejer sin meget principfaste beslutning om at blive på pinden, til hun falder af den. Både af hensyn til sig selv, sin mand og Kronprinsparret. De er i deres fulde vigør, så Dronningen kunne stille og roligt trække sig tilbage«, mener Søren Jakobsen.

Præcis sådan tænker rigtig mange danskere også. Men ikke fordi, de er utilfredse med Margrethe. Tværtimod. Det fortæller Thomas Larsen, journalist, forfatter og kongehusekspert til BT.

»Når jeg er ude i landet og fortæller om Dronningen og Kongehuset, er der er mange flere nu, som netop i lyset af prins Henriks sygdom, er optaget af, om hun kunne finde på at træde tilbage. Der er ingen tvivl om, at det rumsterer hos mange. Det kan man også se af meningsmålingerne, hvor mange danskerne synes, at nu har Dronningen i den grad leveret varen«, siger Thomas Larsen, og tilføjer:

»Men det er ikke sådan, Dronningens livssyn er. Hun føler, hun skal bære arbejdsbyrden og leve op til forpligtelserne til det sidste«.