Efter at Kongehuset tidligere på måneden beklagede, at de ikke havde inviteret nogen kvinder med på årets første Kongejagt, havde Kronprinsen torsdag kvindeligt selskab under sin jagt i Klosterhede Plantage i Vestjylland.

Her havde han, foruden gamle kendinge som Grundfos-direktør Poul Due Jensen og vindmøllemilliardæren Peter Stubkjær Sørensen, nemlig inviteret direktør og ejer af Fur Bryghus Mildred Sloth Fog med.

Hun blev dermed ene høne i en kurv med 22 haner.

Men det er der ikke noget odiøst i, mener forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Danmarks rigeste og kender til inderkredsen tæt på Kongehuset.

Også medlem af Europa-Parlamentet og forhenværende minister og Folketingsmedlem Søren Gade deltog i torsdagens jagt.
Også medlem af Europa-Parlamentet og forhenværende minister og Folketingsmedlem Søren Gade deltog i torsdagens jagt. Foto: Jon Kristensen/Byrd
Vis mere

Han mener nemlig, at det var 'ramt ved siden af skiven', da der i begyndelsen af måneden blev rejst kritik af kønsfordelingen på Kongehusets jagter.

Sådan kan man nemlig ikke stille det op, mener han. Kongejagterne i Klosterhede Plantage, Grib Skov og Gludsted Plantage er nemlig såkaldte bevægelsesjagter, hvor skytterne venter på, at vildtet selv kommer stille og roligt frem. Og det kræver særligt rutinerede skytter med en sikker hånd.

»Der skal du nærmest være i skydeklasse med Kronprinsen, der har en frømandsuddannelse. Det er der ikke ret mange, der kan – og endnu færre, hvis du kun leder blandt kvinderne,« mener Søren Jakobsen.

Tal fra Danmarks Jægerforbund viser nemlig, at kun 6,7 procent af dem, der tog jagttegn i sæsonen 2019/2020, var kvinder. Sammenlignet med den forrige sæson er det dog en stigning på 0,2 procent.

Direktør og ejer af Fur Bryghus Mildred Sloth Fog.
Direktør og ejer af Fur Bryghus Mildred Sloth Fog. Foto: Jon Kristensen/Byrd
Vis mere

Men med et jagttegn har man kun tilladelse til at skyde med haglgevær, medmindre man tager en efterfølgende riffelprøve, som blandt andet kræves for at gå på den form for jagt, som Kronprinsen inviterer til, påpeger Søren Jakobsen.

Og blandt den procentdel med riffelbevis skal man så finde de allermest rutinerede.

»Der kan selvfølgelig altid ske uheld, men ingen jagtherre vil have anskydninger (når man rammer, men ikke dræber et dyr, red.) på deres jagter, og det vil Kronprinsen i hvert fald heller ikke.«

Det betyder dog ikke, at der ikke tidligere har været kvinder med. Bryghusejeren Mildred Sloth Fog deltog også i 2018, og tidligere har også Lene Skole fra Lundbeckfonden været med på jagt.

Gæstelisten ved torsdagens Kongejagt.
Gæstelisten ved torsdagens Kongejagt. Foto: Jon Kristensen/Byrd
Vis mere

Og det påpegede Kongehuset da også, da de for nylig svarede på kritikken.

»Vi er naturligvis opmærksomme på problematikken, og der har jo også tidligere været kvindelig deltagelse i Kongehusets jagter. Det håber vi, også bliver tilfældet i fremtiden,« lød det fra Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til B.T.

Til det svarede B.T. s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen:

»Men jeg tror simpelthen, Kongehuset er nødt til at tænke på, at der altid skal stå kvinder på gæstelisterne – ikke kun en gang imellem,« sagde han.

»Ellers fremstår det hult.«

Nogle af de 23 deltagere ved torsdagens Kongejagt.
Nogle af de 23 deltagere ved torsdagens Kongejagt. Foto: Jon Kristensen/Byrd
Vis mere