Prins Nikolai blev ifølge sin mor, grevinde Alexandra misbrugt af biludlejningsfirmaet Sixt. Derfor mener hun ikke, der var nogen grund til, at kongehuset undskyldte på prins Nikolais vegne.

Alligevel afviser kongehuset at udtale sig mere om sagen. Og det er der flere gode grunde til, påpeger kongehusekespert og lektor i historie ved Københavns Universitet, Sebastian Olden-Jørgensen.

»Som prins skal man slet ikke give tilladelse til, at der bliver taget et sådant billede, for så risikerer man at blive misbrugt. Og det er øjensynlig præcis, hvad der skete her. Derfor vil kongehuset mene, at en irettesættelse af prins Nikolai stadig er på sin plads,« siger han.

Baggrunden for hele miseren er en pressemeddelelse, der blev offentliggjort på biludlejningsfirmaet Sixts presseside på My Newsdesk fredag eftermiddag.

'Prins Nikolai har valgt bil på abonnement fra Sixt All-inclusive,' stod der i teksten til pressemeddelelsen, som efterfølgende er blevet fjernet.

Mandag gik kongehusets kommunikationsafdeling ud og beklagede på prins Nikolais vegne, at han havde medvirket i pressemeddelelsen for Sixt.

En handling, der går mod kongehusets retningslinjer.

’Kongelige markedsfører ikke virksomheder eller produkter. Prins Nikolai beklager fejltagelsen, som der nu er rettet op på,’ lød det mandag fra kongehusets kommunikationsafdeling.

Men tirsdag sagde grevinde Alexandra via sin privatsekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, til B.T., at prinsen slet ikke var klar over, at han blev gjort til reklamesøjle for firmaet.

»De (Sixt, red.) spurgte, om de måtte tage et billede med prinsen, og forklarede, at de ville lægge det op på firmaets intranet, så medarbejderne kunne se det. Det sagde han ja til, og den tillid har de så misbrugt efterfølgende,« siger privatsekretæren og lægger vægt på, at der på ingen måder var tale om et samarbejde mellem prinsen og Sixt.

Hvorfor kommer kongehuset ikke med en korrigeret udtalelse, når det nu står klart, at prins Nikolai blev misbrugt?

»Man skal bemærke, at det ikke tydeligt fremgår af kongehusets udtalelse, om undskyldningen skyldes, at prins Nikolai har gjort noget decideret forkert eller blot noget dumt,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Her ses prins Nikolai til gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af Kronprinsens 50-års fødselsdag i maj.
Her ses prins Nikolai til gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af Kronprinsens 50-års fødselsdag i maj. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Derfor er kongehuset tilbageholdende med at komme med en ny meddelelse. Dels ville det bidrage til polemikken og dels kunne det give det indtryk, at den første udtalelse kom lidt for hurtigt og var lige vel firkantet - hvad den nok også var,« tilføjer han.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen tyder det ikke på, at kongehuset havde clearet det med grevinde Alexandra, før beklagelsen på vegne af prins Nikolai blev udsendt. Det vil kongehuset derimod gøre fremover i bestræbelsen op at lægge låg på sagen.

»Kongehuset vil for alt i verden undgå at ende i en offentlig diskussion med grevinde Alexandra via pressen. Føler kongehuset, der er mere at tale om i den sag, klares det over telefonen med grevinden,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Prins Nikolai modtager ikke apanage og har derfor blandt andet arbejdet som model. Senere på måneden skal han, som planlagt, gå modeshow i den japanske hovedstad, Tokyo, for Dior.