Silende regn fjernede ikke smilet på dronning Margrethes læber, da hun tirsdag middag officielt gik ombord på Kongeskibet Dannebrog.

Og med god grund. For spørger man B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, har majestæten set frem til denne dag. Med stor længsel.

»Det er noget, der betyder enormt meget for hende. Både på grund af selve indholdet – hun kommer rundt i hele landet og hilser på folk – men også på grund af minderne.«

»Hun har mange minder fra tiden med prins Henrik og resten af den kongelige familie her,« fortæller han.

Iført rød regnfrakke og matchende hat indledte Dronningen således årets kongelige sejltogt fra Nyholm, hvor en chalup – en mindre motordrevet båd – samlede hende op og sejlede hende ud til Kongeskibet Dannebrog.

Ombord på kongeskibet stod besætningen klar til at tage imod majestæten, der længe har måttet nøjes med fast landjord under fødderne.

Sidste år satte coronapandemien nemlig en stopper for togtet. Men i år planlægger majestæten at besøge et utal af jyske byer såvel som byer i Grønland og på Færøerne.

Sommertogtet kan dog meget vel have hængt i en tynd tråd, fordi coronapandemien fortsat er en realitet, vurderer Jacob Heinel Jensen.

Dronning Margrethe på vej ombord på den chalup, der sejlede hende ud til kongeskibet.
Dronning Margrethe på vej ombord på den chalup, der sejlede hende ud til kongeskibet. Foto: Emil Helms
Vis mere

»Nu ser det ud til, at kongehuset tør samle danskerne fysisk igen til sommer. Vi skal huske, at folk stimler sammen der, hvor Dronningen er.«

»Det er også derfor, vi har set meget lidt til Margrethe det sidste år. Bare det at gå i kirke har været noget, kongehuset har tænkt over længe. Det ville være en katastrofe, hvis kongehuset havde haft en begivenhed, hvor folk blev smittet med corona.«

Netop derfor har Dronningen det seneste år holdt lav profil.

Været fraværende ved store arrangementer og julegudstjenester. Frabedt sig fødselsdagsfejring på slotspladsen ved Amalienborg og lignende.

Inden hun forlod landjorden, modtog Dronning Margrethe en buket blomster fra en fremmødt pige.
Inden hun forlod landjorden, modtog Dronning Margrethe en buket blomster fra en fremmødt pige. Foto: Emil Helms
Vis mere

»Gennem hele pandemien har kongehuset skullet balancere på en knivsæg. På den ene side har de gerne villet fremstå som nogle, der samlede danskerne, men på den anden side har de netop ikke måttet samle danskerne fysisk,« forklarer Jacob Heinel Jensen og fortsætter:

»Det har kronprinsparret klaret digitalt ved at dele mange billeder fra deres private gemakker. Men det er vist ingen underdrivelse at sige, at Dronningen er en dinosaurus når det kommer til teknologi, så det har hun ikke kunnet på samme måde.«

Ifølge Jacob Heinel Jensen har den danske monark af den årsag haft svært ved at finde sin plads under pandemien.

Men med lavere smittetal og flere vacciner lysner det.

Her går en dronning Margrethe klædt i rødt officielt ombord på Kongeskibet Dannebrog i Københavns Havn.
Her går en dronning Margrethe klædt i rødt officielt ombord på Kongeskibet Dannebrog i Københavns Havn. Foto: Emil Helms
Vis mere

Atter er der plads til, at dronning Margrethe træder ind i rollen som samlende figur, vurderer Jacob Heinel Jensen.

»Sommertogtets begyndelse er symbolet på, at kongehuset er på vej tilbage mod det mere normale,« siger han og fastslår så:

»Man skal også huske, at Margrethe elsker fejringer, traditioner og de pligter, der kommer med jobbet som dronning. Hun kommer aldrig til at abdicere. Hun er dronning for livet. Derfor har det også været svært for hende at se sit virke sat på pause.«

»Nu er hun endelig tilbage i rollen som dronning.«