Torsdag byder på et horribelt regnvejr for danskerne. Værst går det ud over borgerne i Nordsjælland, som også rammes af store mængder sne.

For langt de fleste betyder det ikke mere end en rigtig ærgerlig cykeltur til arbejde, men for kongehuset ser det værre ud. De kan nemlig forberede sig på en hel dag i det dårlige vejr.

Dagen i dag byder nemlig på Dronningens årlige kongejagt på Fredensborg i Gribskov i Nordsjælland.

Til B.T. fortæller Kongehuset, at jagten forløber som planlagt, men alligevel melder ét spørgsmål sig.

Sådan så Gribskov kommune ud torsdag morgen.
Sådan så Gribskov kommune ud torsdag morgen. Foto: Privatfoto.
Vis mere

Kan man overhovedet jage under dagens vejrforhold?

Kongehuset har helt ekstraordinært ikke har inviteret presses til jagten. Vi må derfor rådføre os med en jagtekspert for at blive klogere.

»Kraftig vind og vejr gør, at det kan være lettere at komme tæt på dyrene, fordi det dæmper lyden fra jægerne. Det betyder, at jagten kan være mere effektiv og give et større udbytte,« siger Niels Søndergaard, jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund.

Det kan være fordel, da kongejagten i Gribskov, ifølge en lokal jæger, formentlig byder på trykjagt. En jagtform, hvor jægerne bevæger sig gennem skoven og skyder dyrene, når de ser dem.

Skydevenligt vildt er der masser af, da alle fire danske hjortearter – krondyr, rådyr, sika og dådyr – både er i sæson og findes i Gribskov.

Prins Henrik var ifølge Niels Søndergaard, en fremragende jæger med respekt for traditionerne.
Prins Henrik var ifølge Niels Søndergaard, en fremragende jæger med respekt for traditionerne. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Vis mere

Dagens jagt i Nordsjælland er en af tre årlige kongejagter, men adskiller sig ved at være den fineste af de tre. Gæstelisten byder normalt på prominente personer, men Niels Søndergaard har også selv oplevet jagten fra første række.

»For mange år siden hjalp jeg med til kongejagten på Klosterhede Plantage. Det var en god jagt, og jeg husker dagen som en uformel festdag,« siger han.

Ordene uformel og kongehus er ellers ikke noget, man typisk forbinder med hinanden, men i skoven gælder der andre regler.

»Jægere er på lige vilkår, så det er lige meget, hvor du står på den sociale stige. Det charmerende ved jagt, er, at det udvisker hierarkierne.«

På jagten mødte Niels Søndergaard en af kongehusets helt store jægere: Prins Henrik.

Kronhjorten er an af fire hjortearter gæster til dagens kongejagt kan få mulighed for at skyde.
Kronhjorten er an af fire hjortearter gæster til dagens kongejagt kan få mulighed for at skyde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Vis mere

Han husker den afdøde prins som en god jæger, der ikke mindst var god til at håndhæve de gamle jagttraditioner, som at ønske hinanden tillykke med nedskudt vildt.

Ved en anden lejlighed fik han også mulighed for at møde kronprins Frederik på en jagt.

Kronprinsen fremstod ligesom som sin far, som en dygtig jæger med respekt for både jægerhåndværket og kulturen.

Der er altså ikke noget, der tyder på, at lidt dårligt vejr afholder kronprins Frederik fra at få en god jagt. Alligevel tror Niels Søndergaard, at hans fokus er på de opretgående dyr i skoven.

»Jeg er sikker på, at han er optaget af, at hans gæster får en god dag.«