Da Kongehuset for nylig på de sociale medier lagde billeder ud, hvor dronning Margrethe sammen med sin ældste søn, svigerdatter og fire børnebørn malede påskeæg, var det ikke kun udtryk for en årelang tradition, men også billedet på noget relativt nyt i Dronningens liv. Nemlig at give plads til familien.

»Generelt virker det, som om hun de seneste år er blevet mere familiemenneske, end hun har været tidligere, at hun har opprioriteret den side af tilværelsen,« som kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen siger.

For at forstå, hvorfor familien hidtil ikke har været øverst på dronning Margrethes prioritetsliste, er man nødt til at kigge i bakspejlet. Til tiden, før pligten tog over.

Hun var genert og blufærdig. Langsom i optrækket og tæt på de 30, da drømmen om en familie endelig blev en realitet. Men at leve den ud for alvor nåede hun nemlig aldrig.

En stolt tronfølger viser den nye lille prins frem. Blot to år senere måtte Margrethe tilsidesætte familielivet.
En stolt tronfølger viser den nye lille prins frem. Blot to år senere måtte Margrethe tilsidesætte familielivet. Foto: STEEN JACOBSEN
Vis mere

»Jeg har tit tænkt på, hvordan mit liv ville have udviklet sig, hvis min far slet ikke var blevet syg på det tidspunkt, men havde levet fem-seks, ja, måske endda ti år længere,« har dronning Margrethe siden funderet over.

Så når hun fredag 16. april fylder 81, er det 49 år og tre måneder siden, at hun måtte tilsidesætte sig selv og det blomstrende familieliv, der fik hende til at stråle.

49 år siden, at hun indhyllet i sorg stod bag statsminister Jens Otto Krag på Christiansborgs balkon, og alvoren i hans ord trængte ind bag sløret.

»Kong Frederik 9. er død! Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.«

'Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.'
'Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.' Foto: Aage Sørensen
Vis mere

Ikke alene var hun nu dronning. Hendes rolle som hustru og mor til to små prinser på blot to og tre år var fra da af sekundær.

Pligten i forhold til hvervet er nemlig én, hun fra første færd tog – og stadig tager – dybt alvorligt. Vel vidende, at det ikke var gratis.

»Jeg ved ikke rigtig, om jeg nogensinde har fundet balancen helt. Nogen særlig fortræffelig mor har jeg ikke noget indtryk af, at jeg har været,« som hun i 2015 udtrykte det i TV 2-dokumentaren 'Margrethe' om den pris, ikke mindst hendes to sønner måtte betale i pligtens navn.

»De drenge betyder uendeligt meget for mig, det ved de også godt selv. Men jeg har delvis ikke kunnet være så meget om dem, som jeg gerne ville. På den anden side kan jeg sige, at jeg ikke er typen, der helst ville have børnene tæt på mig hele tiden,« erkendte hun dog i samme åndedrag i dokumentaren.

Ikke mindst kronprins Frederik har da heller ikke lagt skjul på, at det var brødrenes fælles barnepige, Else Petersen, der var som en reservemor for dem.

»Else var meget dansk i sin facon, både autoritær, retskaffen og disciplineret og måtte jo undertrykke de varme, moderlige følelser, hun havde for mig og min bror, gennem alle årene.«

»Hun vidste, at hun ikke var en forælder for os, men skulle sørge for, at min mor og far var tilfredse med den måde, vi var på. Jeg husker, hun tog os op, holdt om os, krammede os og var så tæt på, som forældre kan være,« som Kronprinsen fortalte i portrætbogen 'Under bjælken'.

Og det har ikke kun været sønnerne, der har måttet lide afsavn. I et interview med Alt for damerne i anledning af hendes 75-års fødselsdag gav dronning Margrethe i hvert fald udtryk for, at hun måske heller ikke har været verdens bedste bedstemor.

»Mine børnebørn får nok ikke lige så meget tid, som mange andre børnebørn gør. Men jeg glæder mig enormt meget over dem, det er nogle herlige unger, synes jeg. Det er dejligt at se dem vokse op og se, hvor fint de udvikler sig alle sammen.«

»Jeg er egentlig lidt ked af, at jeg ikke rigtig får lavet så mange kreative ting sammen med mine børnebørn. Vi har da tegnet sommetider, og det er også mægtig sjovt, men jeg er ikke nogen særlig god pædagog. Nej, det er jeg altså ikke. Jeg er nemlig ikke i besiddelse af nogen form for engleagtig tålmodighed. Og det kræver det, hvis det virkelig skal blive til noget,« som hun sagde ved den lejlighed.

At dronning Margrethe ikke er et udpræget familiemenneske, har hun ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen luftet ved flere lejligheder.

Pligt før familie. Her er Dronningen på statsbesøg i Argentina.
Pligt før familie. Her er Dronningen på statsbesøg i Argentina. Foto: AGUSTIN MARCARIAN
Vis mere

Han mener dog ikke, at der er tale om uvilje. Men derimod en stærk pligtfølelse.

»På en måde har Dronningen været en moderne karrierekvinde, der har lagt hele sit liv og sjæl ind i dét, hun betragter som en livsgerning. Og det har hun gjort så godt, at man kan sige, hun er blevet en 'moder' for danskerne, er blevet superpopulær og vellidt, fordi hun har givet så meget tid til det og måske til gengæld ikke brugt så meget tid på sin egen familie,« siger Lars Hovbakke Sørensen, som heller ikke er i tvivl om, at netop dét, at hun kun var 31 år, da hun blev dronning, har spillet en afgørende rolle.

Og dermed er vi tilbage ved dronning Margrethes egen refleksion omkring faderens alt for tidlige død, og hvordan hendes liv kunne have udviklet sig, hvis han havde levet længere. Og hun dermed havde fået lov til at skabe et stærkere fundament som mor.

»Der er ingen tvivl om, at det ville have haft en stor betydning. Hvis man sammenligner med den næste generation, har kronprins Frederik været kronprins i ganske mange år, hvilket har betydet, at han har haft tid til at tage sig af familien på en helt anden måde, end dronning Margrethe havde,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

»For selvom Kronprinsparret også har mange opgaver, er det alt andet lige noget andet at være dronning. Der følger nogle pligter og et tungt ansvar med, som er helt anderledes end for resten af kongefamilien.«

»Så at hans mor er blevet så gammel og har regeret i så mange år, har givet kronprins Frederik mulighed for at bruge forholdsvis meget tid sammen med familien, end hvad hun havde mulighed for.«

Dronning Margrethe har altid været super populær og vellidt i befolkningen. Her hyldes hun under sommertogtet i 2018.
Dronning Margrethe har altid været super populær og vellidt i befolkningen. Her hyldes hun under sommertogtet i 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Men måske er Dronningen – lidt på bagkant – kommet efter noget af det forsømte.

For ligesom hos de fleste danskere har det seneste år i coronaens tegn i høj grad også stået i familiens tegn i de kongelige gemakker, hvor der har været fokus på det nære. Ikke mindst i relation til Kronprinsen og hans familie.

Og det var altså dét, der fremgik af Kongehusets billeder fra påsken, hvor dronning Margrethe malede påskeæg med noget, der lignede 'engleagtig tålmodighed'.

Dronningen maler påskeæg med familien.
Dronningen maler påskeæg med familien. Foto: Det danske kongehus
Vis mere

Lars Hovbakke Sørensen er ikke i tvivl om, at de er udtryk for, at Dronningen er blevet mere familiemenneske, end hun har været tidligere.

»Og corona-året har selvfølgelig givet hende bedre tid til at kunne gøre det.«.

Så når Dronningen fredag fylder 81, fejres dagen selvfølgelig i familiens skød.