Den hollandske dronning Máxima fortæller nu om familiens store tragedie, da lillesøsteren Inés tog sit eget liv for tre år siden.

I et nyt stort interview med den hollandske tv-vært Matthijs van Nieuwkerk ser dronning Máxima tilbage på sit nu 50 år lange liv.

Monarken med det spanske ophav fortalte i den forbindelse ærligt og kærligt om den royale familie, ikke mindst ægtemanden, den hollandske kong Willem-Alexander, og parrets tre døtre, 17-årige Catharina-Amalia, 15-årige Alexia og Ariane på 14 år.

I samme anledning satte dronning Máxima ord på den store familietragedie, da hendes lillesøster, Inés Zorreguieta, tog sit eget liv i en alder af 33 år.

Inés Zorreguieta til prinsesse Arianes barnedåb i 2007.
Inés Zorreguieta til prinsesse Arianes barnedåb i 2007. Foto: ROBIN UTRECHT
Vis mere

Inés Zorreguieta havde gennem flere år kæmpet mod depression og spiseforstyrrelse, og i juni 2018 blev hun fundet død i sit hjem i Buenos Aires.

»Vi har alle gjort meget sammen, men måske kunne jeg have gjort mere,« lød det fra dronning Máxima, der understregede, at hun ikke følte skyld eller bebrejdede sin familie.

»Vi gjorde vores bedste for at guide hende, men virkeligheden er den, at du ikke er en professionel,« slog hun fast.

Dronning Máxima har mental sundhed som en af sine mærkesager, og i fødselsdagsinterviewet fortalte hun, at hun bruger sine egne tragiske erfaringer i det arbejde.

Den hollandske dronning Máxima tog imod den hollandske tv-vært Matthijs van Nieuwkerk i sit hjem på Huis ten Bosch-paladset i den hollandske storby Haag til et stort fødselsdagsinterview til den hollandske tv-kanal NPO 1.
Den hollandske dronning Máxima tog imod den hollandske tv-vært Matthijs van Nieuwkerk i sit hjem på Huis ten Bosch-paladset i den hollandske storby Haag til et stort fødselsdagsinterview til den hollandske tv-kanal NPO 1. Foto: Brunopress
Vis mere

»Når nogen begår selvmord, så er der ikke kun sorg og frustration, men også frygt og skam. Alt muligt er involveret. Det er lidt mere kompliceret end en normal død,« slog dronningen fast.

Hun fortæller også, at hun – selvom det har taget nogle år – er glad for at være nået dertil, hvor hun kan mindes søsteren Inés og smile.

»Min lille, søde, begavede søster, Inés, kunne ikke finde glæde, hun kunne ikke helbredes. Vores eneste trøst er, at hun endelig har kunnet finde fred,« sagde dronning Máxima, da hun første gang italesatte søsterens død offentligt.

Den hollandske monark tog imod den hollandske tv-vært Matthijs van Nieuwkerk i sit hjem på Huis ten Bosch-paladset i den hollandske storby Haag.

Anledningen var dronning Máximas 50-års fødselsdag mandag, hvor programmet blev sendt på den hollandske public service-kanal NPO 1.