Onsdag gennemgår dronning Margrethe en operation i ryggen på Rigshospitalet.

Kongehuset har ikke meldt ud, hvilken specifik operation dronningen skal igennem, men har meddelt, at der er tale om en 'større operation' i ryggen.

Og med større operationer i ryggen ønsker lægerne en helt speciel adfærd, hvis operationen skal være en 100 procent succes.

Det anbefales nemlig at patienten stopper med at ryge seks uger før operationen og to til tre måneder efter.

Om Dronningen overholder et rygestop efter operationen vides endnu ikke, men det er i hvert fald helt sikkert, at hun ikke har fulgt anbefalingerne op til turen på Rigshospitalet.

I Dronningens store interview med Weekendavisen beskriver chefredaktør Martin Krasnik, hvordan dronning Margrethe ryger cigaretter, mens de to taler om netop rygning, Ukraine, prins Joachim og døden.

»Under vores første samtale røg hun et par cigaretter eller tre,« lyder det i artiklen.

Til B.T. har chefredaktøren fortalt, at interviewet fandt sted første gang fem uger før operationen og anden gang fire uger før operationen.

Dermed røg Dronning Margrethe stadig cigaretter i det tidsrum eksperter anbefaler et rygestop, inden sin operation i ryggen.

B.T. har kontaktet kongehuset for en kommentar omkring rygningen og lægernes anbefaling. De har meddelt, at de ikke har yderligere at tilføje om operationen end det, der allerede står i pressemeddelelsen.

Dronningen har aldrig lagt skjul på, at hun ryger, men i senere tid har hun gemt cigaretterne væk i offentligheden.
Dronningen har aldrig lagt skjul på, at hun ryger, men i senere tid har hun gemt cigaretterne væk i offentligheden. Foto: Thomas Wilmann
Vis mere

Martin Krasnik får under samtalen lov til at smage en af Dronningens græske Karelia cigaretter, og de to taler om, at hun bestemt ikke har tænkt sig at stoppe med at ryge.

»Nu er jeg så gammel, at det er lige meget,« lød det fra Dronningen, der har røget siden sin ungdom.

Men helt lige meget er det ikke, hvis man skal tro tidligere overlæge på Rigshospitalet og rygspecialist Tom Bendix, der medvirkede i B.T.'s podcast 'Kongehuset bag kulissen'.

»Med hensyn til rygoperationer, der er der simpelthen steder i Danmark, hvor man ikke opererer rygere, fordi det går dårligere med dem end med ikkerygere. Det kan man lige så godt sige åbent her.«

Han forklarede, at rygning i den grad påvirker blodforsyningen, når man er nyopereret.

»Hos ikkerygere transporteres ilt rundt, og hvis man ryger, så tages nogle af de pladser i blodet, som skulle transportere ilt rundt. De optages af kulilte. Så der bliver sådan lidt konkurrence i de små blodkars forsyninger af forskellige væv. Det gælder også ryggens væv, som man har skåret i. Alt andet end lige, så er det lidt negativt.«

Dronningen vil efter operationen være indlagt og efter indlæggelsen venter et længere genoptræningsforløb.

Det vides endnu ikke, hvornår dronning Margrethe forventes at være klar til at gennemføre sine royale forpligtelser.

Hør hele interviewet med eksperten, der fortæller om, hvad Dronningen kan forvente af sin operation her: