Dronningen har denne onsdag veloverstået sin 'omfattende' operation i ryggen på Rigshospitalet.

Det meddeler det danske kongehus i en pressemeddelelse.

'Operationen er forløbet planmæssigt, og Dronningens tilstand er efter omstændighederne god og stabil,' skriver kongehuset.

Kongehuset har ikke ønsket at meddele, hvilken form for operation Dronningen skulle undergå, kun at det var en 'større rygoperation', som ville blive foretaget denne onsdag på Rigshospitalet.

Overfor Ritzau fortalte professor emeritus i rygsygdomme, Tom Bendix, at alle operationer i ryggen kræver fuld narkose, hvilket der altid vil være en vis risiko forbundet med.

Onsdagens operation er dronning Margrethes anden rygoperation, efter hun for mere end 20 år tilbage blev opereret for spinalstenose.

Dengang tog operationen 4,5 time. Indgrebet var vellykket, og der blev indopereret nogle skinner og skruer.

Majestæten var indlagt en uge efter operationen. Dengang tog det nogle måneder, før Dronningen var genoptrænet.

Denne gang er det meldt ud af kongehuset, at dronning Margrethe vil være indlagt efter sin større rygoperation – dog ikke hvor længe.

Efter indlæggelsen venter et længere genoptræningsforløb, hvilket nu gentages i pressemeddelelsen fra hoffet.

'Dronningen vil i den kommende tid fortsat være indlagt på Rigshospitalet, og herefter venter en længere periode med rekonvalescens og genoptræning af ryggen,' skrives det.

Ikke mindst meddeles det, at prinsesse Benedikte indtræder som rigsforstander, når Kronprinsparret – der 'siden tirsdag har varetaget embedet som regent' – rejser på officielt besøg i Indien.

Dronning Margrethe har dog forinden operationen ikke fulgt eksperternes råd om at stoppe med at ryge i seks uger op til en større operation.

Den danske monark har nemlig stadig røget cigaretter, selvom risikoen for komplikationer under operationen forstørres ved fortsat rygning.

Læs mere om det HER eller i artiklen herunder.