Lyt til artiklen

Dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Det meddeler det britiske kongehus.

»Dronningen er gået fredfyldt bort på Balmoral denne aften. Kongen og dronningen vil blive på Balmoral denne aften og vil vende tilbage til London i morgen.«

Det er nu hendes ældste søn, den 73-årige prins Charles, der er konge af Storbritannien.

Dronning Elizabeth blev dronning allerede som 25-årig. Det var en skæbne, der ikke skulle have været hendes. Men én, hun tog på sine unge skuldre og blev ét med i syv årtier.

Men nu kunne hendes ellers utrættelige indre værk ikke længere. 'London Bridge is down' lød det over telefonen til premierministeren, kodeordet for dét uundgåelige: Dronning Elizabeth II er død. 96 år gammel.

Selv om hun var lille af statur, er det en stor stol, som hendes ældste søn prins Charles nu skal fylde ud. For Elizabeth var om nogen dronning med hud og hår og indfriede til fulde dét løfte, hun som 21-årig tronfølger gav i en tale:

»Jeg erklærer for jer alle, at hele mit liv, uanset om det bliver langt eller kort, skal være helliget at tjene jer og den store rigsfamilie, som vi alle tilhører.«

Skæbnen ændrede sig drastisk, da Elizabeth i en alder af ti rykkede frem i tronfølgerækken. Her ses hun ved kroningen af faderen, Kong George VI.
Skæbnen ændrede sig drastisk, da Elizabeth i en alder af ti rykkede frem i tronfølgerækken. Her ses hun ved kroningen af faderen, Kong George VI.
Vis mere

Store ord fra en kvinde, som ingen nogensinde havde ventet, blev dronning.

Elizabeth Alexandra Mary var ti år gammel, da hendes liv tog en radikal drejning, og hendes sorgløse liv ophørte.

Efter knap et år på tronen valgte hendes onkel Edvard VIII nemlig i 1936 at abdicere. Dermed blev hendes far Georg konge. Og Elizabeths skæbne beseglet. Som ældste datter var hun den næste i rækken.

Men hvis det var ydre omstændigheder, der beseglede hendes skæbne, tog hun selv hånd om de indre, kærligheden. I meget ung alder.

»Det var uundgåeligt,« skrev hun selv senere om romancens udfald.

Elizabeth var kun 13 år gammel, da hun hovedkulds forelskede sig i den fem år ældre flotte prins Philip og indledte en hed brevveksling med den dansk/græske prins.

Over de kommende år – hvor krigen rasede i Europa – så de kun hinanden få gange, når hendes udkårne havde orlov. De elskede at danse. Og køre stærkt. Det var deres ungdommelige passion.

I 1947 blev parret gift, men nåede blot at opleve fem år sammen som en lille familie, før vægten af hendes pligter helt bogstaveligt sænkede sig over den 25-årige mor til to.

Blot 25 år gammel blev Elizabeth dronning. Her ses hun med prins Philip ved kroningen.
Blot 25 år gammel blev Elizabeth dronning. Her ses hun med prins Philip ved kroningen. Foto: STF
Vis mere

»Jeg frygtede, at min hals skulle knække,« fortalte dronning Elizabeth år senere til BBC i et af sine sjældne interview om dén dag i 1952, hvor hun blev kronet som Dronning. Og satte den 2,2 kilo tunge krone på sit hoved.

»Man kan ikke se ned for at læse sin tale, for hvis man gør, knækker man nakken, og kronen vil falde af,« som hun med et lunt smil sagde. Og kaldte i øvrigt turen i guldkaret fra Buckingham Palace til Westminster Abbey for »horrible«. Forfærdelig.

Netop dét ord blev dog i perioder brugt om hende selv.

For selv om ingen nogensinde har kunnet sætte en finger på hendes varetagelse af det tunge hverv, holdt dronning Elizabeth om nogen fast på den royale etikette.

En landesorg ramte England, da prinsesse Diana døde. Men familien deltog ikke i den.
En landesorg ramte England, da prinsesse Diana døde. Men familien deltog ikke i den. Foto: JOHN STILLWELL
Vis mere

Ikke mindst i tiden efter hendes tidligere svigerdatter prinsesse Dianas død, hvor hun og den øvrige kongelige familie flygtede til Balmoral, mens hele landet var i sorg, var den offentlige tone hård.

Kold og uforsonlig blev hun kaldt.

At motivet sidenhen viste sig at være det, at familien kunne sørge sammen, blødte følelserne til hende op. Det vidner dog alligevel om, at folkesjælen kun sjældent har været én, dronning Elizabeth har formået at rette ind efter.

Også i husholdningen holdt den stærkt private Elizabeth på formerne og insisterede på, at personalet skulle bukke for hende, ligesom enhver form for berøring var forbudt.

Under pandemien måtte dronning Elizabeths ugentlige møde med Boris Johnson aflyses. I stedet foregik det pr. telefon.
Under pandemien måtte dronning Elizabeths ugentlige møde med Boris Johnson aflyses. I stedet foregik det pr. telefon. Foto: BUCKINGHAM PALACE/HAND OUT
Vis mere

Ligeledes havde hun faste signaler til personalet. Når hun eksempelvis drejede på sin vielsesring eller satte sin håndtaske på bordet, var det et signal til, at nu var hun klar til at slutte mødet.

Satte hun tasken på gulvet, betød det, at samtalen havde fået en drejning, hun ikke brød sig om, og at hun havde brug for en assistent til at komme ud af den.

Og så var der møderne, som hun helst slet ikke ville have haft, som f.eks. med den rumænske diktator Ceauseșcu, der i 1978 var inviteret på statsbesøg. Og med det en obligatorisk invitation til Buckingham Palace.

Ifølge dokumentaren ‘Inside the Crown: Secrets of The Royals’ havde dronning Elizabeth det så skidt med dét møde, at hun valgte at skjule sig i slotsparkens buske, da hun så, at Ceauseșcu og hans kone kom gående i hendes retning.

Dronning Elizabeth elskede sine blomsterhaver. Her er hun og prins Philip på inspektion.
Dronning Elizabeth elskede sine blomsterhaver. Her er hun og prins Philip på inspektion. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

De seneste år har der været masser af gode grunde til igen at krybe i skjul. For skandaler har det ikke skortet på: Sønnen prins Andrew, barnebarnet prins Harry. For nu at nævne et par stykker. Som den aldrende dronning dog synes at have håndteret med fast hånd.

Mildere vinde har da også blæst omkring dronning Elizabeth. Og ikke mindst under coronapandemien stod hun frem som en stærk regent, da hun for kun femte gang i sin 70 år lange regenttid tonede frem på tv i en særlig tale til nationen.

Dronning Elizabeth fotograferet 6. september 2022, mens hun venter på at blive præsenteret for landets nye premierminister.
Dronning Elizabeth fotograferet 6. september 2022, mens hun venter på at blive præsenteret for landets nye premierminister. Foto: JANE BARLOW
Vis mere

»En kort, men stærk guide i lederskab,« lød de rosende ord fra Washington Post.

Nu er syv årtiers lederskab slut. Og Elizabeth genforenet med sin store kærlighed, som døde i foråret 2021.