Når folket ikke kan komme til kongen, må kongen komme til folket.

Det var tilsyneladende tanken bag den overraskelse, som den norske kongefamilie søndag gav nordmændene.

Der gik et sug gennem gaderne i Oslo søndag eftermiddag, da to åbne biler pludselig kom kørende.

I den forreste sad kongeparret og vinkede, og bagefter fulgte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Kong Harald og dronning Sonja kørte ad Karl Johans gate i åben bil under fejringen på den norske nationaldag.
Kong Harald og dronning Sonja kørte ad Karl Johans gate i åben bil under fejringen på den norske nationaldag. Foto: Fredrik Varfjell
Vis mere

De kørte rundt i Oslo på en historisk køretur, som havde været holdt hemmelig til sidste øjeblik.

For enhver nordmand med respekt for sig selv og fædrelandet er 17. maj årets højdepunkt.

Det er dagen, hvor de tager nationaldragten på, flaget i hånden og går i parader rundt i byerne og fejrer deres land.

Normalt samler den norske nationaldag tusindvis af mennesker i gaderne i den norske hovedstad og foran slotspladsen, hvor kongefamilien viser sig.

I år havde coronavirussen gjort sit til at ødelægge festlighederne, men den norske kongefamilie ville det anderledes.

Med den aldrende kong Harald i spidsen valgte de norske kongelige nemlig at gøre den anderledes 17. maj-fejring til en historisk dag.

Kort før klokken 12 gik kongeparret og kronprinsfamilien ud på slottets balkon. På den næsten tomme slotsplads stod Hans Mejestet Kongens Gardes musikkorps og børn fra alle Oslos skoler med deres faner.

Efter nationalsangen og kanonsalut kørte kongeparret og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit rundt i Oslos gader i åbne biler.

Slotspladsen i Oslo.
Slotspladsen i Oslo. Foto: Lise Åserud
Vis mere

»Det gør indtryk at se. Jeg sidder med lommetørklæde, for man bliver vældig rørt,« lød det fra en kommentator hos norsk TV2 under livetransmissionen fra begivenheden.

Og symbolikken var da også til at få øje på, da kongeparret pludselig kom kørende rundt i Oslos gader i den samme roadmaster fra 1939, som kong Haakon VII kørte i, da han kom hjem fra krigen 7. juni 1945.

Det gjorde stort indtryk på både de menige nordmænd og landets eksperter og medier, at kongen netop i dagene for 75-året for befrielsen viste sig som den samlende figur i den nye tids krise.

'I en tid, hvor vi bliver opfordret til at holde afstand til hinanden, kommer kong Harald os nærmere. I åben bil kørte kongen fra øst til vest i hovedstaden på 17. maj. På en noget anderledes nationaldag gjorde han noget helt specielt. Sådan forankrer han sin plads som hele folkets konge,' skrev avisen VG senere i en leder.