Kærligt og galant tager prins Christian sin farmors hånd. Danmarks kongelige familie viser sig på trappen ved Havesalen på Fredensborg Slot.

Margrethe, 81, har brug for en hjælpende hånd til at klare trinene, og tronarvingens gestus signalerer nye tider i Kongehuset.

Nu er 15-årige prins Christian nemlig voksen og konfirmeret.

Mens biskop Henrik Wigh-Poulsen stod for katekismus og kristendomsvejledning, var det også klart, at Kronprinsparret havde forberedt Christian på fremtiden med vejledning i kommunikation. Nu skal han nemlig stå på egne ben og kunne tale for sig selv.

Dronningen med kronprinsfamilien foran Fredensborg.
Dronningen med kronprinsfamilien foran Fredensborg. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det signalerede kronprinsesse Mary, 49, klart, da en journalist stillede hende det samme spørgsmål, Christian allerede havde svaret på:

Hvordan kommer resten af konfirmationen til at foregå?

»Ligesom han har sagt,« sagde Mary og kiggede stolt på sin Christian.

For Christian kunne nemlig svare for sig selv.

»Det bliver under de forhold, der er blevet anlagt. Vi får en rigtig hyggelig dag,« sagde han tidligere.

Mary var tydeligvis rørt over sin voksne søn.

»Tænk, at den lille mand er blevet til denne kæmpestore unge mand,« sagde hun, mens hun kærligt kiggede på ham.

Kronprins Frederik blev også mindet om sin egen konfirmation for 40 år siden i samme kirke.

»Når man selv har siddet i den varme stol, er det dejligt at se, at det fortsætter på bedste vis,« sagde han.

Mary er stolt af sin ældste søn.
Mary er stolt af sin ældste søn. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Kronprinsparret lod også pressen være alene med Christian for første gang nogensinde, mens de selv forsvandt tilbage ind i Havesalen.

Selvom konfirmanden var en glad mand, var det en temmelig coronaramt fest. Christians konfirmation blev udsat flere gange, men til sidst valgte man altså at afvikle den. Normalt betyder kongelige fester masser af gæster fra udlandet, men pandemien havde sat en stopper for festlighederne.

Forleden kom det frem, at Christians morfar, John Donaldson, 79, ikke kunne komme fra London med sin hustru Susan på grund af covid-19-restriktionerne. Marys australske familie, søstrene Jane og Patricia samt broderen John, var også forhindret i at rejse til Danmark.

»Det er selvfølgelig rigtig irriterende, men sådan er det med covid-19. Vi kan ikke gøre noget ved det. De er med os i vores tanker og i vores hjerter,« sagde Christian til B.T.

John Donaldson, 79, kunne desværre ikke deltage i den kongelige konfirmation.
John Donaldson, 79, kunne desværre ikke deltage i den kongelige konfirmation. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Har du savnet din morfar?

»Ja, det har jeg. Men han er også med i tankerne.«

Dagen blev også uden deltagelse af Joachim og Marie, der også var forhindret i at deltage på grund af karantænebesværligheder. Parret blev i Paris med deres børn Henrik og Athena, mens Joachims ældste børn, prins Nikolai og prins Felix, deltog som repræsentanter for den gren af familien.

Prinsesse Benedikte var heller ikke til stede.

I det hele taget var det småt med gæster. Blot 25 sjæle, inklusive Christian selv, kunne deltage i konfirmandens store dag.