I en højst opsigtsvækkende melding fra Kongehuset lød det onsdag eftermiddag, at prins Joachims fire børn ikke længere må kalde sig prinser og prinsesse af Danmark.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« lød det derefter fra grevinde Alexandra til B.T. på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

Onsdag aften deltog dronning Margrethe i Forskningens Aften på Nationalmuseet, hvor hun besvarede spørgsmål fra den fremmødte presse.

»Det er overvejelser, som jeg har gået med ganske længe, og jeg tror, det er godt for dem,« sagde Dronningen, da hun blev spurgt ind til årsagen bag dagens beslutning. Adspurgt, hvordan hun reagerede på familiens reaktion, svarede hun, at hun ikke selv har set udmeldingen.

Dronningen kommenterede onsdag aften udmeldingen om, at prins Joachims børn mister deres titler som henholdsvis prinser og prinsesse.
Dronningen kommenterede onsdag aften udmeldingen om, at prins Joachims børn mister deres titler som henholdsvis prinser og prinsesse.
Vis mere

»Det, at hun faktisk svarer på det, siger noget om situationens alvor,« fortæller B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, i kølvandet på monarkens udmelding.

Ifølge ham er det nemlig yderst sjældent, at man får mulighed for at stille spørgsmål til Dronningen på en rød løber.

»Det siger noget om, at hun udmærket godt er klar over, at der er et oprydningsarbejde her. Det er en meget, meget, meget uvant og helt usædvanlig situation for Dronningen, som hun formentligt ikke har set, siden prins Henrik kritiserede sin plads i Kongehuset i 2002,« fortæller Jacob Heinel Jensen og fortsætter:

»Det er slet, slet ikke hverdagskost, og det er en ubehagelig situation for Dronningen. Hun bliver lige pludselig nødt til at forholde sig til, hvordan hendes børnebørn har det med beslutningen, som de hellere vil fortælle om i B.T. end andre steder.«

For Jacob Heinel Jensen står det klart, at Dronningen bliver nødt til at forholde sig til, hvad prins Joachim, prinsesse Marie, grevinde Alexandra og hendes børnebørn tænker om beslutningen.

Ifølge ham er dronning Margrethe nødt til at få mæglet konflikten, så hun og hendes yngste søn – og familien – »kan begynde at få en relation igen«.

Daværende prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og daværende prins Nikolai, efter at Felix blev student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 2021.
Daværende prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og daværende prins Nikolai, efter at Felix blev student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er jo mission impossible, hun er på. Hun kan jo ikke trække den her beslutning tilbage. Nu er den jo meldt ud. Så hvad kan hun i virkeligheden gøre, andet end at få en dialog i gang mellem parterne? Det er en svær situation, hun står i.«

At Dronningen fortæller, at hun endnu ikke har set udtalelsen fra familien, undrer Jacob Heinel Jensen.

»Dronningen er et ekstremt velorienteret menneske. Jeg kender hende dog også som et menneske, der også siger, hun ikke er god til teknik. Men mon ikke, der er en presserådgiver, der har hvisket hende i øret? Det kan godt være, hun ikke har set citaterne, men jeg går ud fra, hun har hørt det. Ellers ville det være meget underligt,« fortæller han og fortsætter:

»Når hun siger, hun ikke har set det, køber hun sig jo på en eller anden måde lidt tid og kan dermed undgå at forholde sig direkte til det. Jeg tror, Dronningen er dybt rystet over, at de går ud og kritiserer organisationen i offentligheden, så det er da klart, hun skal tænke over, hvordan hun skal reagere.«