En reel krise har ramt Amalienborg, efter Kongehuset har meldt ud, at alle prins Joachims børn får frataget prinse- og prinsesse-titlerne.

Prins Joachims gren af den kongelige familie er nemlig rystede over beslutningen, og nu udtaler grevinde Alexandra sig på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« siger grevinde Alexandra til B.T.

Presserådgiver Helle von Wildenrath Løvgreen understreger, at grevinden er for påvirket af Kongehusets opsigtsvækkende udmelding til at sige mere på nuværende tidspunkt.

Onsdag kom det frem, at ingen af prins Joachims børn fra den 1. januar kan kalde sig prinser og prinsesse. Titler de har haft, siden de blev født. I pressemeddelelsen fra Kongehuset lyder det, at man fjerner titlerne som en 'naturlig forlængelse' af beslutningen om, at prins Christian er det eneste royale barn, der fremover skal modtage apanage.

»Hendes Majestæt Dronningen ønsker med sin beslutning at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer,« lyder det videre i pressemeddelelsen.

Beslutningen har rystet grevinden og prinseparret.

Prins Nikolai var som bekendt den første prins i den generation af kongelige børn. Han blev født i 1999 og fik titlen prins til Danmark.

Daværende prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og daværende prins Nikolai, efter at Felix blev student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 2021.
Daværende prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og daværende prins Nikolai, efter at Felix blev student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

En titel han – og hans bror prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena skulle have beholdt, indtil de blev gift. Men nu er det slut.

Siden 2018 har Kongehuset systematisk afviklet prins Joachims rolle i Kongehuset. Først nedlagde man hans hof og fyrede både prinsens sekretær Søren Bo Bojesen og prinsesse Maries hofdame, Britt Siesbye.

I 2019 kom det så frem, at prins Joachim skulle tage en uddannelse ved det franske militærakademi, École militaire, i Paris. Prinsen sagde, at han var sendt på »mission for Dronningen.«

I 2020 blev prins Joachim forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris. Men kort tid inden blev han ramt af en blodprop i hjernen, mens familien opholdt sig på Château de Cayx i Sydfrankrig.

Kort inden prinsens sygdom sagde prinsesse Marie i et opsigtsvækkende interview, at de ikke var rejst til Frankrig på eget initiativ.

»Det er ikke altid os, der bestemmer,« sagde hun til Se og Hør.

B.T. har været i kontakt med Kongehuset for at spørge, hvad man siger til kritikken fra grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie.

Ifølge Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, har prins Joachim siden 5. maj vidst, at hans børn ville miste deres titler.

»Beslutningen har haft forskellige former undervejs, men prins Joachim har været involveret og orienteret i hele forløbet. Men jeg har selvfølgelig forståelse for, at det her er vanskeligt,« siger hun til B.T.