Lyt til artiklen

Det er voldsomt at melde afbud til en tronfølger konfirmation, så man kan godt undre sig over, at prins Joachim og prinsesse Marie ikke har fundet en løsning på problemet.

Det mener B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, efter at det torsdag kom frem, at en række tætte familiemedlemmer ikke kommer til prins Christians konfirmation næste lørdag.

»Det er meget trist både for prins Christian og prins Joachim, at netop prins Joachim ikke kan komme, da han stod fadder ved dåben i 2006. Og derudover er der det familiære – vi har ikke set prins Joachim og prinsesse Marie i Danmark siden jul, så de har ikke set hinanden i lang tid,« siger han og tilføjer:

»Og så er det jo ikke bare en hvilken som helst konfirmation – det er den danske tronfølger. Det er et meget voldsomt afbud.«

15-årige prins Christian skal konfirmeres 15. maj.
15-årige prins Christian skal konfirmeres 15. maj. Foto: Franne Voigt/Kongehuset
Vis mere

Det er coronarestriktionerne, der umuliggør udenlandske gæster til festen. Det betyder, at blandt andre kronprinsesse Marys far, John Donaldson, og hans kone Susan, ikke kan komme til Danmark fra Storbritannien, ligesom at kronprinsessens australske søskende, Jane, Patricia og John, ikke kan rejse til Fredensborg Slotskirke i Nordsjælland, hvor 15-årige prins Christian konfirmeres 15. maj.

Det er ifølge Kongehusets kommunikationsafdeling 'på grund af udrejserestriktioner'.

Til gengæld er det 'på grund af de gældende karantæneretningslinjer,' at prins Joachim, prinsesse Marie og deres to børn ikke kan rejse fra Paris.

»Og det kan jo undre én, når de kunne rejse til Danmark og holde jul med Dronningen på Marselisborg Slot, og prinsesse Marie var hjemme og lave protektionsarbejde, mens tallene var ganske forfærdelige og situationen mere alvorlig end nu i både Danmark og Frankrig,« siger han.

Prins Joachim på sit arbejde som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris.
Prins Joachim på sit arbejde som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris. Foto: Kongehuset
Vis mere

»Men ifølge mine kilder skyldes det, at karantænereglerne rammer ham meget hårdere nu end i julen, hvor han kunne gå i karantæne i forbindelse med juleferien, og det kan han ikke nu,« siger Jacob Heinel Jensen om prins Joachim, der siden 2019 har boet i Paris, hvor han arbejder som forsvarsattaché ved den danske ambassade.

»Men det er ekstremt voldsomt at melde afbud til en tronfølgers konfirmation, så man kan godt undre sig lidt over, at han ikke har sørget for, at det kunne lade sig gøre ved at arbejde hjemme fra, eller hvad ved jeg, for det er en ekstremt væsentlig begivenhed i Kongehuset.«

Med de mange afbud bliver det en lille konfirmation, prins Christian får i Fredensborg Slotskirke, hvor der vil være plads til 25 gæster.

Indtil videre er B.T. bekendt med, at Kronprinsfamilien kommer, mens dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og prins Christians fætre prins Nikolai og prins Felix bringer gæstelisten op på 10.

»Så det bliver spændene at se, hvem de sidste 15 bliver. Normalt står familien for størstedelen af gæstelisten, fordi der er så mange kongelige i hele verden, så det er alligevel en del pladser, der skal fyldes ud. Det bliver formentlig en parade af Kronprinsens fine venner, men hvilke skal blive interessant at finde ud af,« siger Jacob Heinel Jensen.