Det er nok ikke gået nogen kaffeglade eller chokoladesultne kunders næse forbi, at det er blevet uhyggeligt dyrt at lægge de to lækre varer i indkøbskurven.

I sidste måned var chokolade og kaffe de to varer med den mest eksplosive stigning sammenlignet med februar sidste år. Og igen i marts er prisen blevet sat et hak op:

Ifølge Danmarks Statistik var fødevarerne i februar steget med 18,5 procent for kaffe og 20,3 procent for chokolade sammenlignet med samme måned sidste år.

I marts måned ser vi dog en endnu kraftigere stigning.

Her blev det 22,4 procent for kaffe og 21,7 procent for chokolade, og er kun slået af smør, der er steget endnu kraftigere sammenlignet med marts måned sidste år ifølge Danmarks Statistik.

»Ser vi på kaffe og chokolade, så kan vi pege på en dårlig høst. Der har været tørke de steder, hvor man gror både kakao og kaffe, og det har gjort høsten dårlig,« siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.

»Man kan ikke få kakao og chokolade fra alle mulige andre steder. Det er ikke ligesom en fabrik, hvor man kan skrue op for produktionen. Vi er afhængige af naturen, og hvis den pludselig slår benene væk under en høst, kan det påvirke priserne i opadgående retning,« siger hun.

Derfor kommer der enormt stor efterspørgsel efter chokolade- og kaffebønner, der ikke kun gør prisen på chokolade dyrere i Danmark.

»Folk holder jo ikke op med at drikke kaffe eller spise chokolade, bare fordi der har været en dårlig høst.«

Hvad angår chokolade, udtalte pressechefen for verdens største slikfirma, Mondelez, der producerer Marabou, i februar til B.T., at deres stigende priser skyldes en stigning af deres produktionsomkostninger. Læs mere om det HER.