Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund revser de andre partiledere i især blå blok efter, at hun mandag eftermiddag forlod forhandlingerne om genåbningen af det danske samfund.

»De brokker sig lidt i øst og i vest, men i bund og grund, så køber de regeringens skræmmekampagne. Ellers så kunne de jo gå uden om regeringen og lave en aftale. Det vil de ikke,« siger hun.

»Mette Frederiksen har tunnelsyn. Det er alt for overforsigtigt,« siger hun.

I torsdags nåede Folketingets partier frem til en forholdsvis lille aftale om genåbning. Blandt andet om, at nu måtte man være 50 til udendørs idræt frem for 25 personer.

Når det ikke blev til meget mere, så skyldtes det, at der var mange beregninger på smittetrykket, som politikerne ikke havde, da de ganske enkelt ikke forelå endnu.

»Nu var der så regnet på skoler, uddannelser og liberale erhverv. Men der var stadig ikke regnet på storcentre, restauranter, fitnesscentre og biografer. Det vidner om, hvad man accepterer i den slags forhandlinger,« siger Vermund.

Nyte Borgerliges holdning er, at samfundet skal genåbnes, hvor der så kan genlukkes lokalt, hvis behovet opstår.

»Der er kæmpe områder i provinsen, hvor der er meget få smittede. Det er jo helt på månen, at en frisør på Læsø ikke kan få lov at åbne op for sine kunder. Det er jo ikke sådan, at folk valfarter til Læsø for at blive klippet. Det er, som om de andre ikke ser ud over hovedstadsområdet,« siger Vermund.

Pernille Vermund (NB) kritiserer de andre partier for at købe ind på statsministerens skræmmekampagne. Hun forlod forhandlingerne mandag eftermiddag.
Pernille Vermund (NB) kritiserer de andre partier for at købe ind på statsministerens skræmmekampagne. Hun forlod forhandlingerne mandag eftermiddag. Foto: Philip Davali
Vis mere

Vermund siger, at »prikken over i'et«, der fik hende til at forlade forhandlingerne, var diskussionen om coronapasset. Pernille Vermund ser coronapasset som et potentielt magtmiddel, som regeringen kan anvende, hvor de andre blå partier ser det som en mulighed for erhvervslivet til at få gang i økonomien.

»Regeringen ville ikke skrive ind i aftalen at lade privathospitaler hjælpe med at afvikle de pukler, som er dukket op i vores sundhedsvæsen. De ville ikke afvise, at skatter og afgifter for vores virksomheder skulle stige for at betale regningen for pandemien, men det ville regeringen heller ikke afvise,« siger Vermund og fortsætter:

»Men det afgørende var coronapasset. Regeringen ville ikke åbne for liberale erhverv, hvis ikke man indførte et coronapas. Det var prikken over i'et,« siger Vermund.

Hvorfor bryder I jer ikke om coronapasset? Er det ikke en god mulighed for erhvervslivet til at komme i gang lidt tidligere?

Mette Frederiksen har tunnelsyn, mener Pernille Vermund, som forlod genåbningsforhandlingerne, da hun ikke kunne se sig selv i det billede, som tegnede sig forhandlingslokalet.
Mette Frederiksen har tunnelsyn, mener Pernille Vermund, som forlod genåbningsforhandlingerne, da hun ikke kunne se sig selv i det billede, som tegnede sig forhandlingslokalet. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det er ikke rimeligt, at man skal bruge forskellige former for dokumentation for at færdes i sit eget land. Der skal bare åbnes,« siger Pernille Vermund og fortsætter:

»Man udstyrer regeringen med et magtmiddel, så den kan diktere, hvor og hvordan man kan færdes. Og jeg er bange for, at regeringen ser meget anderledes end de borgerlige partier på, hvor sådan et coronapas skal bruges, og hvornår det skal udfases,« siger hun.