»Udansk«. »Intolerant«. »Antisemitisk«.

Det er nogle af ordene, som politikere nu kaster efter flere fremtrædende muslimske repræsentanter, der har deltaget i en opsigtsvækkende boykot.

Ordene falder som reaktion på, at flere muslimer boykottede en Ramadanmiddag i København, arrangeret af foreningen Brobyggerne med det formål at »fremme dialog og modvirke splittelse«.

Boykotten skyldes ifølge flere af de muslimske repræsentanter, at den jødiske overrabbiner Jair Melchior deltog i middagen.

Ham ville de muslimske repræsentanter altså ikke sidde til bords med.

Læs mere om sagen her.

Jens-Kristian Lütken, der er integrationsborgmester for Venstre i København, kan slet ikke forstå, at de muslimske repræsentanter udeblev fra Ramadanmiddagen.

Han deltog selv i den omtalte middag, hvor han endda sad ved siden af Jair Melchior.

»Det er virkelig ærgerligt, at flere af de inviterede muslimer vælger at blive væk. Det er jo udelukkende, fordi han er jøde og repræsentant for jødedommen herhjemme, og fordi hans familie har en tilknytning til Israel. Det gør mig virkelig ked af det, og det er virkelig udansk,« siger Jens-Kristian Lütken til B.T.

Også fra Danmarksdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører Peter Skaarup lyder der hård kritik af den muslimske boykot.

»Der er tale om intolerante muslimer, der ikke kan acceptere jøder. Det er sagens kerne. Det er paradoksalt, at man prædiker dialog og samkvem fra arrangørernes side, men at mange af de inviterede muslimer så ikke engang vil møde op, når der er optræk til dialog«, siger han til B.T.

Spørger man Peter Skaarup er der ingen tvivl: Boykotten af Ramadanmiddagen er udtryk for antisemitisme.

»Jeg synes ikke, at man kan se det anderledes,« siger han.

B.T. har forsøgt at få de muslimske repræsentanter, der boykottede middagen, i tale.

Ud af fem repræsentanter har kun én – islamisk teolog Imran Bin Munir Husayn – været villig til at udtale sig.

Han afviser, at boykotten skulle være udtryk for antisemitisme. I stedet handler det ifølge Imran Bin Munir Husayn om, at Jair Melchior er zionist – altså, at han går ind for en jødisk stat - og at han forsvarer Israels krig mod Hamas i Gaza.

Det er dog ikke en forklaring, som Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Frederik Vad, køber.

»Hvis ikke man vil mødes med officielle repræsentanter fra jødiske institutioner i Danmark, så mener jeg sådan set, at der en form for indirekte antisemitisme,« siger han til B.T. og tilføjer:

»Så henviser man til zionismebegrebet, som er blevet ødelagt af de her mennesker. Sandheden er, at zionisme kan være tusind forskellige ting. Men det begreb er så blevet undskyldningen for at slå hånden af jøder. Det synes jeg er helt enormt sørgeligt.«

Islamisk teolog Imran Bin Munir Husayn fastholder, at boykotten af Ramadanmiddagen ikke er antisemitisk, men alene handler om at tage afstand fra Israels krig mod Hamas i Gaza.

Direkte adspurgt, hvorfor han ikke ville deltage i Ramadanmiddagen med Jair Melchior, svarer Imran Bin Munir Husayn således i et skriftligt svar til B. T:

»Jeg har et problem med fanatiske zionister, der forsvarer og støtter de brutale forbrydelser som Israel begår og har begået igennem mange år, og ønsker altså ikke at dele et måltid med dem.«

»Man kan ikke have en meningsfuld dialog med folk, der mener at det er okay for Israel at slå 30.000 civile ihjel, lemlæste over 70.000 og bombe Gaza sønder og sammen, som vi har set, og efterfølgende nægte de udsultede stakkels mennesker vand, drikke og elektricitet.«

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra overrabbiner Jair Melchior. Det er ikke lykkedes.

Dog har Jair Melchior udtalt sig til Kristeligt Dagblad om den kritik, som blandt andet Imran Bin Munir Husayn retter mod ham i forbindelse med boykotten.

»Fra første dag af krigen har jeg utallige gange understreget, at Israel er nødt til at gøre alt for at beskytte de civile, at alt for mange uskyldige bliver ramt, og at hver en dræbt uskyldig er en for meget,« siger Jair Melchior til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

»Situationen for palæstinenserne i Gaza er helt forfærdelig, og vi skal gøre alt for at afslutte krigen, løslade gidslerne og løse den humanitære krise i Gaza. Jeg håber, vi kan komme ud fra krigen med en løsning for konflikten i Gaza og Vestbredden med et uafhængigt og frit Palæstina side om side med Israel.«

Melchior understreger overfor Kristeligt Dagblad, at han taler på egne vegne og ikke på vegne af Det Jødiske Samfund.

B.T. har også forsøgt at få en kommentar fra Brobyggernes generalsekretær Özlem Cekic og fra Socialistisk Folkepartis, Enhedslistens og Alternativets udlændinge- og integrationsordførere. Det er ikke lykkedes.

I alt var omkring 100 gæster indbudt til Ramadanmiddagen, herunder unge med palæstinensisk og jødisk baggrund samt unge fra lokalområdet i Tingbjerg, hvor middagen fandt sted.

Foreningen Brobyggerne, der arrangerede middagen, blev oprettet i 2016 og arbejder med egne ord »for at styrke dialogen og den demokratiske samtale i Danmark.«