Jøder, muslimer og kristne skulle torsdag aften have været samlet til en fælles Ramadanmiddag i Tingbjerg i København med det formål »fremme dialog og modvirke splittelse«.

Men én persons deltagelse fik flere til at boykotte arrangementet – og rette hårde anklager mod arrangøren Özlem Cekic.

Flere af de fremtrædende muslimer, der var inviteret til middagen, der var arrangeret af foreningen Brobyggerne, boykottede den nemlig.

Årsagen var, at den jødiske overrabbiner Jair Melchior også deltog.

Det skriver generalsekretær for Brobyggerne Özlem Cekic i et opslag på Facebook

»De mener ikke, at man kan dele et måltid med danske jøder, når Gaza bliver bombet sønder sammen af Israel. På sociale medier bliver jeg beskyldt i kommentarsporene for at støtte etnisk udrensning af palæstinensere og et folkemord. Nogle går så langt, at de sammenligner Ramadanmiddagen med Holocaust og mig med Hitler,« skriver Özlem Cekic, der har en fortid som folketingsmedlem for SF, om de muslimer, der boykottede Ramadanmiddagen.

Blandt de muslimer, der valgte ikke at deltage i middagen, er den kendte imam Fatih Alev. 

Han forklarer i et opslag på Facebook, at han ikke ville deltage i middagen, fordi overrabbineren Jair Melchior er zionist – altså, at han går ind for en jødisk stat.

Fatih Alev forklarer i sit opslag, at han ikke vil sidde til bords med zionister.

»At indgå i sociale relationer med dem, mens massakren på palæstinensere bliver liveudsendt på vores mobiler, vil være lige så absurd som ideen om forsoningsmiddage mellem herboende ukrainere og dansk-russere der bakker op om Putins krig i Ukraine,« skriver han.

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Fatih Alev, Özlem Cekic og Jair Melchior. Det er ikke lykkedes.

Islamisk teolog Imran Bin Munir Husayn var også en af dem, der valgte at blive væk fra Ramadanmiddagen. 

Adspurgt hvorfor han ikke ville deltage i middagen, svarer han i et skriftligt svar til B.T: 

»Kort sagt: Fordi han har forsvaret Israels handlinger og nægtet at fordømme eller tage afstand til dem. Der er dog grænser for hvem man kan have en dialog med. Jeg tror heller ikke Brobyggerne har dialog med ISIS-støtter«.

»Dialog kræver at man har et eller andet fælles grundlag eller udgangspunkt at bygge en dialog på. Man kan ikke have en meningsfuld dialog med folk, der mener, at det er okay for Israel at slå 30.000 civile ihjel, lemlæste over 70.000 og bombe Gaza sønder og sammen, som vi har set, og efterfølgende nægte de udsultede stakkels mennesker vand, drikke og elektricitet.«

De andre muslimer, der boykottede Ramadanmiddagen, tæller blandt andet imamen Naveed Baig, talsmanden for Dansk Muslimsk Union, Urfan Zahoor Ahmed og tidligere talsmand for Muslimernes Fællesråd Zubair Butt Hussain.

B.T. har også forsøgt at få en kommentar fra alle disse, men det er heller ikke lykkedes. Naveed Baig afviser at stille op til interview, mens de øvrige ikke er vendt tilbage på vores henvendelser.

Til Ramadanmiddagen deltog også flere kendte personer, herunder uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), kok Umut Sakarya og integrationsborgmester i København Jens-Kristian Lütken (V).

I alt var omkring 100 gæster indbudt til middagen, herunder unge med palæstinensisk og jødisk baggrund samt unge fra lokalområdet i Tingbjerg, hvor middagen fandt sted.

Foreningen Brobyggerne blev oprettet i 2016 og arbejder med egne ord »for at styrke dialogen og den demokratiske samtale i Danmark.«