Når regeringen nu vil gøre det forbudt at affyre fyrværkeri på alle andre dage end nytårsaften, er det et simpelt forsøg på at score billige point.

Det er den kontante melding fra en fyrværkeriproducent, som er i chok over nyheden.

»Det virker fuldkommen absurd og uden mening,« siger Martin Sørensen, som er leder og produktudvikler hos Sørensens Fyrværkerifabrik i Randers, onsdag til B.T.

På det tidspunkt har B.T. netop overbragt ham nyheden om, at regeringen planlægger at gøre det ulovligt at affyre fyrværkeri på alle andre dage end 31. december og 1. januar.

Hidtil har det været lovligt i en periode fra og med 27. december og til og med 1. januar. Men det er det, som regeringen nu vil gøre op med.

»Vi er blevet vant til, at vi er en branche, som det er let for nogle spidsrøvede tanter at score billige point på,« siger Martin Sørensen.

»Vi er en gratis prügelknabe, som man kan skyde på hver gang, der er valg eller hver gang, det er nytårsaften,« tordner han desuden.

Martin Sørensen slår fast, at den nye lovgivning vil skade salget af fyrværkeri i Danmark.

Men han understreger samtidig, at det faktisk er begrænset, hvor meget fyrværkeri der fyres af i Danmark i dagene op til nytårsaften.

»Jeg kan ikke se, hvad formålet skal være med det. Det er så vanvittigt begrænset,« siger Martin Sørensen og tilføjer:

»Men det må jo være fordi, der rundt omkring er nogle tæppetissere, som får lidt tyndskid. Ellers kan jeg ikke se, hvad det skal gøre godt for.«

Martin Sørensen mener, at der er tale om en gruppe danskere, som har fået 'voldsom mediedækning' af deres synspunkter omkring en fyrværkeribegrænsing eller et decideret forbud.

»Men der er jo mennesker, som vil forbyde alt, hvad de ikke selv kan lide. Vi kan ikke forbyde alt bare fordi, at der er nogle, der ikke kan lide det. Der er en gruppe, som vil være enige i, at det er en god idé, og det vil der være, uanset hvad du spørger om,« siger Martin Sørensen.

Han mener ikke, at man kan forbyde folk at feste.

»Der er også nogle mennesker, der vil forbyde alkohol eller cigaretter. Vi kan ikke forbyde det hele,« mener Martin Sørensen.

»Vi lever under vanvittige lovkrav i forvejen, og det bliver jo strammet nærmest hvert eneste år. Reglerne kan næsten ikke blive mere stramme, og vi har Europas mest sindssyge fyrværkeriregler,« siger Martin Sørensen desuden.

Men du anerkender vel, at der er mange mennesker, der bliver nervøse af fyrværkeri og synes, at dette her forslag fra regeringen er en god idé?

»Det er reelt nok, at der er en gruppe mennesker, som er modstandere af fyrværkeriet. Men jeg tror ikke, at folk bliver mere nervøse af det, end de gør, hvis det tordner lidt udenfor,« siger Martin Sørensen.

»Jeg tror simpelthen, at de bliver irriteret af det. Af en eller anden årsag pisser det dem af, hvis der kommer lidt bulder og brag i ny og næ. Nu har folk set sig sure på det, og så kan de sidde og blive irriterede over det.«

»Det er et ynkeligt liv at leve, at man kan sidde og hidse sig op over, at man kan høre lidt bulder og brag,« raser Martin Sørensen.

Erhversvminister Morten Bødskov (S), som står bag forslaget om at begrænse perioden, hvor det er lovligt for private at affyre fyrværkeri, mener, at det er vigtigt at finde en balance, hvor der gives plads og frihed til at fejre nytårsaften og samtidig tages hensyn til de grupper, som ikke synes, at fyrværkeri er en fest.

»Det handler om, at vi skal huske på, at selv om nytåret er en festlig lejlighed, så er der også dem, der ikke synes, at bulder og brag er den bedste oplevelse. Dem skal vi tænke på,« sagde Morten Bødskov onsdag til B.T.

»Vi skal tænke på vores kæledyr, vores hunde og katte, og så skal vi ikke mindst tænke på vores veteraner, som har været udsat for forfærdelige oplevelser.«

»De meldinger, som jeg selv fik, da jeg var forsvarsminister, de gik i nogle tilfælde på, at nytåret var en svær periode at komme igennem på grund af fyrværkeriet,« sagde Morten Bødskov desuden.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) og regeringen fremsætter lovforslaget i februar. Det vil træde i kraft fra nytårsaften 2024/25.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) og regeringen fremsætter lovforslaget i februar. Det vil træde i kraft fra nytårsaften 2024/25. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Vis mere

Morten Bødskov forklarer, at der har været løbende dialog med fyrværkeribranchen omkring reglerne uden at han dog kan redegøre for detaljerne.

»Men nu fremsætter vi et forslag, og så har alle mulighed for at komme med kommentarer og indspark,« forklarer han.

»Det hele foregår i god tid, og jeg ser frem til en god dialog med fyrværkeribranchen,« tilføjer erhvervsministeren.

Og noget tyder på, at danskerne bakker op om Morten Bødskov og SVM-regeringens forslag.

I hvert fald svarede cirka 75 procent af de adspurgte i en YouGov-undersøgelse foretaget for B.T. i januar, at de ønskede en begrænsning af perioden som den, regeringen nu foreslår, eller slet og ret et decideret forbud mod privat affyring af fyrværkeri.