Torsdag flyver Mette Frederiksen til Israel for at drøfte et tættere samarbejde om vaccineindsatsen mod covid-19 og muligheden for en dansk-israelsk vaccinefabrik på israelsk jord.

Men det korte visit i Israel betyder, at statsministeren skal i karantæne i mindst fire dage, når hun lander i Danmark igen.

Det betyder også, at forhandlingerne om en langsigtet genåbningsplan, som hun selv står i spidsen for, bliver trukket i langdrag.

Mette Frederiksen mødes i disse dage personligt med hver enkelt partileder, før de reelle forhandlinger går i gang. Men på grund af karantænen er hun først igennem alle partiledere 12. marts, hvor hun mødes med Liberal Alliance og Alternativet.

»Jeg er noget uforstående for, hvorfor regeringen trækker det her i langdrag,« sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på under spørgetimen med statsministeren.

Mette Frederiksen mødtes i mandags med Jakob Ellemann-Jensen, og tirsdag er det Kristian Thulesen Dahl (DF), der skal et smut forbi Statsministeriet.

Onsdag er det Pia Olsen Dyhr (SF), men derefter bliver drøftelserne sat på pause, fordi Mette Frederiksen har valgt at rejse til Israel og dermed skal i karantæne.

Ifølge rejserestriktionerne skal man som udgangspunkt i karantæne i ti dage, hvis har været ude og rejse. Der er dog mulighed for at blive testet på fjerdedagen efter hjemkomsten og afbryde karantænen, hvis testsvaret er negativt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) møder butiksejere som genåbner deres butikker i Helsingør, mandag den 1. marts 2021. Butikkerne genåbner efter flere måneders nedlukning grundet frygt for coronasmitte, covid-19.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) møder butiksejere som genåbner deres butikker i Helsingør, mandag den 1. marts 2021. Butikkerne genåbner efter flere måneders nedlukning grundet frygt for coronasmitte, covid-19.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det er den mulighed, som Mette Frederiksen vil benytte sig af.

Beslutningen om rejsen til Israel har fået kritik fra både Enhedslisten og SF, fordi Israel bevidst ikke har prioriteret at vaccinere det palæstinensiske mindretal.

»Den israelske regeringen har – også ifølge FN – ansvar for, at palæstinensere i de besatte områder også bliver vaccineret. Alt andet er slet og ret uacceptabelt,« siger Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, og opfordrer Mette Frederiksen til at tage diskussion med Israels premierminister under besøget.

Israel er det land i verden, som er klart længst fremme med at vaccinere befolkningen. Alle israelere over 15 år, der aktivt har ønsket en vaccine, er allerede vaccineret. Og Israel er sågar begyndt at sende overskydende vacciner til ulande.

Direkte adspurgt mener Mette Frederiksen, at forhandlingerne herhjemme må vente, fordi udsigten til et samarbejde med vaccineduksen Israel er afgørende.

»Jeg vurderer, denne rejse er nødvendig. Israel ligger så absolut i front, når det kommer til vaccine. At vi forhåbentlig kan lave et strategisk samarbejde, er der behov for. Jeg overholder selvfølgelig reglerne. Også i forhold til karantæne og test,« siger hun.

I Danmark  er blot 3,2 procent af befolkningen blevet færdigvaccineret, mens 7,4 procent har fået første stik.

Vaccineplanen er flere gange skredet i Danmark, fordi producenterne ikke har leveret det aftalte antal vacciner til EU-landene. Dog har lande uden for EU fået masser af vacciner. Blandt andet har 30 procent af briterne allerede fået første stik.

Opdateret klokken 15.15.