Der er kun én skyldig part, når man kigger på den eskalerede situation i Israel og Gazastriben, og det er Hamas, mener Dansk Folkeparti udenrigsordfører, Søren Espersen.

»Den eneste skyldige er Hamas. Jeg mener faktisk, at Hamas er palæstinensernes værste fjende.«

Ordene kommer fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), der tager afstand til udenrigsminister Martin Lidegaards (R) krav om, at det skal undersøges, hvem der har ansvaret for de dræbte civile i Gaza-konflikten.

Ifølge DF-ordføreren er det udelukkende Hamas’ skyld, at der fortsat er kampe, og at over 500 har mistet livet i de seneste to uger.

»Der har været tre våbenhviler inden for otte dage, og alle tre blev øjeblikkeligt brudt af Hamas. Den sidste oven i købet efter bare 14 minutter. Uanset hvor mange våbenhviler man foranstalter, vil de ikke blive overholdt af Hamas. De her terrorister vil kun have krig og er ikke interesseret i forsoning,« siger han.

Det er dermed heller ikke Israel, der er skyld i antallet af dræbte civile i Gazastriben, hvor mindst 76 børn og 36 kvinder har mistet livet. Faktisk mener Søren Espersen, at man glemmer at se på alt det, Israel gør for at undgå at slå civile ihjel.

»Hvis Israel havde til hensigt at dræbe civile palæstinensere, så kunne de udrydde Gaza på 20 minutter. Men det har de ikke. Israel har gennemført næsten 1.500 bombetogter over Gaza, og at det har kostet civile liv er tragisk, men det kan ikke stå på mål med, hvad Israel kunne have gjort,« siger han og fortsætter:

»Alting skal sættes i relief. Man kan ikke undgå civile tab i en krig. Det har man aldrig kunnet. Og set i lyset af, hvor mange bombetogter, der har været, så er det utroligt, at der ikke er flere, der er blevet dræbt.«

Søren Espersen har meget svært ved at forstå, hvorfor Martin Lidegaard vil have placeret ansvaret for de døde civile.

»Der er jo ikke en konflikt i verden, der er mere dækket, og som hele verdens nyhedsmedier er mere opmærksomme på, end den her. Jeg kan ikke se, hvad man skulle kunne undersøge yderligere,« siger han.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører vil også meget gerne have svar på, hvordan udenrigsministeren ansvarsundersøgelse skal udføres.

»Er det en flok advokater, der skal rejse ind og først interviewe Israels regering og derefter tage til Gaza for at snakke med Hamas? Det giver ikke nogen mening, selv om jeg er sikker på, at han (Lidegaard, red.) gør det i bedste mening,« siger han.

I stedet skulle den internationale verden arbejde for helt at udrydde Hamas, lyder det fra Dansk Folkeparti.

»Det vil være lykken, hvis palæstinenserne kunne slå hånden af det terrorregime, som Hamas i så mange år har ført i Gaza. Og det ville være lykken, hvis det internationale samfund kunne enes om at isolere Hamas og få dem nedkæmpet,« siger Søren Espersen.