En stribe landmænd har igennem flere år hevet millioner i støtte fra EUs landbrugskasse.

Det er konklusionen i en rapport fra Rigsrevisionen, der netop er offentliggjort efter et længere møde i Folketinget. Her er de seks statsrevisorer blevet orienteret om rapportens indhold.

På baggrund af rapporten udtrykker Statsrevisorerne skarp kritik af Landbrugsstyrelsen, der ikke har haft styr på udbetalingen af millioner i støtte til landmænd, der ved hjælp af CVR-karruseller og opsplitning af bedrifter har kunnet hæve millioner.

En praksis, der har fået EU-Kommissionen til at underkende dansk administration af området – og som nu kan føre til et krav om tilbagebetaling af støtte.

»Den utilstrækkelige kontrol medfører risiko for, at nogle landbrugere uberettiget har fået tilskud, og at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud som følge af underkendelser fra EU-Kommissionen,« skriver Statsrevisorerne. Ifølge rapporten er der udført manglende kontrol med op mod 888 millioner kroner, der blev uddelt i 2019.

Samlet set har Rigsrevisionen gransket udbetalingerne af tilskud fra Landbrugsstyrelsen til danske landbrug i perioden fra 2014 til 2019. Ifølge rapporten skulle man dog internt have været bekendt med problemerne i 16 år.

Centralt er den såkaldte hektarstøtte, som danske landmænd kan få del i, hvis man dyrker jorden efter nogle overordnede grønne principper. Siden 2014 har der været et loft over støtten, så man maksimalt kan få omtrent fem millioner kroner udbetalt om året fra EU-kassen.

Et eksempel kunne være en landmand med en bedrift på 90 hektar. Han kan med den smarte opsplitningsfinte lave tre bedrifter på hver 30 hektar og dermed få fem millioner udbetalt for hver bedrift, hvis man opretter nye CVR-numre.

Rigsrevisionens undersøgelse indikerer, at 138 landbrug kan have omgået støtteloftet med finten. De har samlet fået udbetalt 448 millioner kroner.

Statsrevisorerne kritiserer daværende minister Esben Lunde Larsen for at have godkendt grundlaget for den dybt mangelfulde kontrol med millioner i EU-støtte. Angiveligt skulle det være sket efter pres fra landbrugsorganisation.
Statsrevisorerne kritiserer daværende minister Esben Lunde Larsen for at have godkendt grundlaget for den dybt mangelfulde kontrol med millioner i EU-støtte. Angiveligt skulle det være sket efter pres fra landbrugsorganisation. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

I den periode, Rigsrevisionen har undersøgt, har fødevare- og landbrugsområdet været styret af skiftende ministre fra både Socialdemokratiet og Venstre.

Men Statsrevisorerne finder det særligt kritisabelt, at den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) rent faktisk i 2018 godkendte det administrationsgrundlag, som har ført til den manglende kontrol.

I beretningen bemærkes det, at Lunde Larsen dermed »ikke sikrede en forvaltning i overensstemmelse med EU-forordningen, idet Landbrugsstyrelsen fortsatte sin praksis med at administrere efter CVR-numre«.

Rigsrevisionen peger også på, at Lunde Larsen som minister skulle have været underlagt pres fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer i en konkret sag om behandling af fire ansøgninger.

Her mente Landbrugsstyrelsen i modstridende juridiske vurderinger, at de fire ansøgere forsøgte at omgå støtteloftet, men endte med at godkende ansøgningerne.

Styrelsen orienterede efterfølgende Miljø- og Fødevareministeriets departement om, at det var sket under pres fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Ifølge statsrevisor Klaus Frandsen fra Radikale Venstre burde Esben Lunde Larsen have været mere forsigtig.

»Vi mener, der var advarselssignaler nok til, at han godt kunne have set, at det her var problematisk,« siger Klaus Frandsen på et pressemøde onsdag.

Adspurgt, om sagen vil involvere politiet, oplyser statsrevisor Klaus Frandsen, at der ligger en konkret sag til vurdering hos Kammeradvokaten.

Esben Lunde Larsen forlod dansk politik i sommeren 2018, og derfor har det ikke været på Statsrevisorernes dagsorden, hvorvidt hans ageren diskvalificerer ham som minister.

»Men han ville næppe være minister efter den her sag, hvis han stadigvæk havde siddet,« siger Klaus Frandsen, der dog understreger, at der er udtryk for hans personlige holdning.

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen, der i dag arbejder hos den internationale tænketank World Ressources Institute i Washington D.C. Han er ikke vendt tilbage.

Landbrugsstyrelsen har udsendt en pressemeddelelse, hvor direktør Jette Petersen kalder kritikken »meget alvorlig« og lover en opfølgningsplan.

»Der skal være styr på forvaltningen, og der skal være styr på kontrollen. Det kan der ikke være to meninger om,« siger hun i pressemeddelelsen.