»Det er er brandærgerligt.«

Så klar er meldingen fra Søren Pape Poulsen, som er formand for Det Konservative Folkeparti, efter Beskæftigelsesministeriet tirsdag kunne oplyse, hvor mange ugers indefrosne feriepenge, danskerne kan søge om at få udbetalt i år.

I en pressemeddelelse oplyser ministeriet, at der nu ligger et lovforslag klar om, at det skal være muligt at få udbetalt tre af de samlet fem ugers indefrosne feriepenge.

Ministeriet oplyser videre, at der fra starten af oktober og frem til den 1. december kan søges om at få pengene udbetalt.

I et nyt lovsforslag vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard gøre det muligt for danskerne at søge om at få udbetalt tre de fem ugeres indefrosne feriepenge. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
I et nyt lovsforslag vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard gøre det muligt for danskerne at søge om at få udbetalt tre de fem ugeres indefrosne feriepenge. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det bliver frivilligt, om man vil have dem udbetalt nu, men det er min forventning, at de indefrosne feriepenge vil få danskerne til at bruge flere penge til gavn for samfundsøkonomien,« lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Udbetalingen af de indefrosne feriepenge får dog mange danskere til at stille et konkret spørgsmål:

Hvor meget får jeg udbetalt i kroner og ører, når jeg søger om de tre ugers feriepenge?

I pressemeddelelsen slår Peter Hummelgaard fast, at de indefrosne feriepenge vil blive beskattet som normal indkomst, hvilket vil sige, at man risikerer at skulle betale topskat af dem.

Faktisk er det næsten en kvart million danskere - 230.000 helt præcist - der har så høj en indtægt, at de må betale topskat af de indefrosne feriepenge.

Det viser beregning fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

Netop det faktum får Søren Pape Poulsen til at komme med hård kritik. Og det er især Radikale Venstre, han langer ud efter.

»Før ferien sagde Radikale, at feriepengene skulle udbetales med en flad skat. Nu løber de fra deres egne ord,« siger han og fortsætter:

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, raser over, at de højest lønnede må betale topskat af deres udbetalte feriepenge.
Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, raser over, at de højest lønnede må betale topskat af deres udbetalte feriepenge. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

»Det er brandærgerligt, for det betyder, at rigtigt mange vil lade pengene stå i stedet for at hjælpe dansk økonomi i gang.«

Beskæftigelsesordfører hos Radikale Venstre, Samira Nawa, afviser kritikken.

»Det er alfa omega for os at bakke op om den danske model, og at regeringen ikke bryder de aftaler, de indgår med arbejdsmarkedets parter. Men nu har vi haft lejlighed til at se høringssvarene og regeringens udlægning af aftalen – og den ser vi ikke nogen grund til at sætte spørgsmålstegn ved,« siger hun.

Samira Nawa afviser da også at have ændret holdning som K-formanden påstår.

»Helt grundlæggende, så synes vi selvfølgelig, det er fint, at det her beskattes ud fra de samme principper om lighed og social retfærdighed, som vi har i vores skattesystem,« siger hun og tilføjer:

»Vi har ikke ændret holdning. Vi har bare fået mere information om den aftale, regeringen har indgået med arbejdsmarkedets parter.«

Tilbage til spørgsmålet om udbetalingen af feriepenge efter skatten er betalt.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, har i en tabel regnet på, hvad danskerne kan forvente at få udbetalt alt efter, hvad folk tjener.

Hvis man ikke beder om sine feriepenge inden den 1. december, bliver de automatisk udbetalt, når man når folkepensionsalderen, eller af andre grunde trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Lovforslaget bliver færdigbehandlet i Folketinget den 17. august.