Morten Messerschmidts tiltale i Meld- og Feld-sagen forringer hans muligheder i jagten på magten i Dansk Folkeparti.

Det mener B.T.s politiske redaktør, Henrik Qvortrup.

»Det er noget af en kold ristning. Jeg vil kalde det et indlysende setback i hans bestræbelser på at blive formand, som han ikke har forsøgt at skjule,« lyder det fra Henrik Qvortrup.

Morten Messerschmidts advokat oplyser torsdag til Ritzau, at DF-næstformanden tiltales i sag om misbrug af 100.000 kroner som følge af den såkaldte Meld- og Feld-sag.

Morten Messerschmidt tiltales for 100.000 kroner.
Morten Messerschmidt tiltales for 100.000 kroner. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

I anklageskriftet står beløbet 98.835 kroner noteret.

Det var i august 2016, at den daværende EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) blev meldt til politiet for muligt svig med offentlige midler i Meld og Feld – henholdsvis en alliance af partier i EU og en fond.

Tilbage i februar kunne B.T. afsløre en magtkamp i Dansk Folkeparti. Flere topkilder i partiet fortalte, at formanden, Kristian Thulesen Dahl, på interne møder har meddelt, at han er parat til at overlade lederskabet til en anden.

Men først, når der var en afklaring om Morten Messerschmidts rolle i sagen om Meld og Feld. En endelig afklaring, der nu er udskudt, hvilket uden tvivl taler til Thulesen Dahls fordel, mener Qvortrup:

»Bare det, at Messerschmidt er tiltalt, giver ham en status som 'lame duck' de kommende måneder. Han er ekstremt stækket i den her magtkamp.«

»Det giver Thulesen Dahl noget luft, og han bliver ikke åndet i nakken af sine egne.«

Kan man være næstformand med sådan en sag hængende over sig?

»Ja, det kan man godt. Han er ikke dømt. Men han kan ikke tage magten,« mener Henrik Qvortrup.

Henrik Qvortrup.
Henrik Qvortrup. Foto: Jon Wiche
Vis mere

»Er det godt for partiet? Det kan man altid diskutere, men det forlænger usikkerhedsfasen, og man havde håbet at komme videre. Og Morten Messerschmidt havde håbet at overtage Thulesen Dahls rolle.«

Morten Messerschmidt går sammen med sin advokat efter at blive frifundet for anklagen.

»Morten Messerschmidt ser frem til at få sagen afsluttet så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg forventer naturligvis en fuldstændig frifindelse,« siger Peter Trudsø.